Kirándulás

2021.12.28. 20:00

5+1 túracélpont, amit neked is meg kell nézned a két ünnep között

A két ünnep között nincs is talán jobb program, mint kikapcsolódni a természetben. Ennek apropóján készítettünk egy összeállítást, hogy hová érdemes túrázni.

Heol

Forrás: Heol

Bél-kő

A Bél-kő 815 méter magas csúcsára egy hat kilométer hosszú ösvényen juthatunk fel a legegyszerűbben, ami a Ciszterci apátságtól parkolójából indul. A túra során hét megállóban lesz lehetőség megpihenni. Ezek közé tartozik például a János-hegy vagy a Szász-bérc.

Forrás: Heol

Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb természetes vízesése Parádfürdőtől, az Ilona-völgyön keresztül közelíthető meg a legegyszerűbben. A varázslatos természeti képződmény magassága közel tíz méter, ami télen különösen látványos arcát mutatja. A tanösvény számos nevezetességgel bővelkedik, köztük a Visszhang-réttel és a Szent István-kúttal, melyek közelében több nyársalót és pihenőt alakítottak ki.

Forrás: Heol

Szalajka-völgy

Az egyik legnépszerűbb Heves megyei turistacélpont Szilvásvárad és a Szalajka-völgy. A Fátyol-vízesés, a frissen sütött pisztráng és az Istállós-kői barlang is útba ejthető. A hét kilométeres túra során a Bükk természeti kincsei, mint a karsztvízforrások és a változatos kőzetfelhozatal mellett a térség kulturális értékeivel is megismerkedhet az arra kirándulók.

Gilitka-kápolna

A varázslatos erdei kápolna Szarvaskő központjából, majd a vár előtti Kéktúrát jelző ösvényre rátérve egy kellemes, másfél órás kirándulással könnyen elérhető. A hangulatos útvonal egyik fénypontja az Akasztó-hegy, melyről csodálatos kilátás nyílik a környező dombokra és Szarvaskőre. A kápolna a második világháborúig helyi búcsújáró hely volt. Főként Bélapátfalva, Szarvaskő, Mikófalva, Balaton, Felnémet és Bükkszentmárton lakossága zarándokolt a Szent Anna napján szervezett körmenettel az erdei kápolnához.

Forrás: Heol

Dédesi várrom

A dédesi vár a 13. században épült, ma erősen romos állapotú vár a Bükk-vidék északi részén, a Bükki Nemzeti Park területén. Legegyszerűbben Mányinkát elhagyva közelíthető meg a várerdőn keresztül, az út lankásan halad fel a Várhegy és Kisvár között. Felérve páratlan panoráma fogadja a kirándulókat, ahonnan egy rövid kitérővel a Dédesi-kisvár is könnyen elérhető.

Forrás: Heol

Ódorvár

Ódorvár a Bükki Nemzeti Park területén, a Hór-völgyében, a 660 méter magas Várhegy egy meredek, kiálló hegyormán, 594 méter magasságban található. Közelében számos barlang fellelhető, melyek közül legismertebb a déli oldalon fekvő Hajnóczy-barlang, illetve az Odorvári-barlang, más néven Odorvári-cseppkőbarlang. A vár közelében hangulatos, kiépített tűzrakóhely, esőbeálló található, ahol alkalomadtán egy baráti szalonnázásra is alkalmat lehet keríteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában