Szent Borbála nap

2021.12.23. 19:00

A föld minden bányászáért imádkoztak Egercsehiben

T. B.

Megünnepelte Szent Borbála napját az Egercsehi Bányász Baráti Kör Egyesület. Dr. Nagy Lajos, az egyesület elnöke ünnepi beszédében kiemelte, felemelő érzés, hogy két év után újra szentmise keretében ünnepelhetik a több évszázados hagyományoknak megfelelően Szent Borbála napján a bányásznapot. Megváltoztatta az életüket a Covid, a templomban kérik a Mindenható segítségét és Szent Borbála közbenjárását a vírus miatt nehéz, sokszor kilátástalan körülmények közé került emberek érdekében. 
Mai világunkban különös értelmet kap Szent Borbála, akit keresztény hite miatt zárt apja kőtoronyba, majd ki is végezte. Egyre több embernek kell meghalni a világban a vallása miatt, a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység. Szükség van Borbála életének példájával hitet tenni, kiállni az üldözöttek mellett. 
A bányászok mindig vallásosak voltak, a tiltás ellenére 1950 és 1990 között is imádkoztak a mélybe történő leszállásuk előtt. Mindennap szembenéztek a halállal. Szent Borbála ünnepén tisztelegnek elődeik hite előtt, ami segítette őket nap mint nap, hogy visszatérjenek szeretteikhez. 
Dr. Nagy Lajos kifejtette, a klímavédelem ­ellehetetleníti nemcsak hazánk, hanem szinte egész Európa bányászatát is. Ám nem a drasztikus tiltások, átalakítások, hanem a javakkal való okos gazdálkodás segíthet a természet normális egyensúlyának a megtalálásában. A világ sok országában szállnak le naponta a bányászok a mélybe, hogy felhozzák a kincset, az ércet, amit hazánkban mi is használunk. Gondolni kell napjaink hazai és külföldi bányászaira, s kérni Szent Borbála közbenjárását, hogy védje és kímélje meg őket. 
 

 

Címkék#bányász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában