autósok

2021.12.01. 14:00

A tél közeledtével a Mátra főútján is jobb az óvatosság

A 24-es főút megyénk két legnagyobb városát köti össze, Gyöngyöstől Egerig haladva az ország egyik legvonzóbb turisztikai célpontján, a Mátrán keresztül. Nem tartozik megyénk legveszélyesebb útszakaszai közé, de vannak speciális problémái.

Szabó István

Fotó: CZIMER TAMAS

A 24-es számú főút népszerű az ide látogató turisták körében, hiszen ez az útvonal a mátrai idegenforgalom ütőere. Az ország más részein a zömében sík- és dombvidéki utakhoz szokott sofőrök itt valódi hegyi szerpentinekkel, hajtűkanyarokkal találkoznak, adott esetben életükben először. Ezzel együtt a statisztikák szerint kevésbé balesetveszélyes megyénkben, mint az M3-as autópálya, a 25-ös főút egyes szakaszai, vagy, és ez talán kevéssé ismert, a 21-es főút 2-es kilométerszelvénye.

Az utóbbi időben, több gyöngyösi olvasónk szerint, sűrűbben történtek balesetek a 24-es főút Gyöngyös és Mátrafüred közötti szakaszán. Említették a közelmúlt halálos gyalogosgázolását, két autósütközést Farkasmálynál, emellett kisodródásos balesetekről is beszéltek. A főút baleseti helyzetképéről ezért Soltész Bálint őrnagyot, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét kérdeztük.

– Idén október huszonötödikéig harminc személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a főúton, lakott területen kívül. Ebből kilenc esetben a Gyöngyös és a galyatetői elágazó között, huszonegyszer az onnan Egerig vezető szakaszon jutottak bajba a közlekedők. Tekintettel arra, hogy a főút vonalvezetése igen kanyargós, a legjellemzőbb baleseti ok a sebesség hibás megválasztása volt a vizsgált időszakban. Összesen huszonkétszer okozta ez a problémát. Huszonhárom karambol, tehát a balesetek többsége a nyári hónapokban, ezen belül is a délutáni órákban, 12 és 18 óra közötti időszakban történt – részletezte Soltész Bálint.

Mátraháza térségében nem csak nyáron, a közelgő síszezonban is megnő a forgalom, fokozott óvatosságra lesz szükség Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A nem megfelelő sebesség megválasztása mellett a szóvivő a főút másik speciális veszélyforrására, a motorosok közlekedésére hívta fel a figyelmet.

– A legtöbb balesetet, tizenhét esetben, a motorkerékpárosok okozták. Őket követik tizenkét esettel a személygépkocsi-vezetők, illetve egy alkalommal a gyalogos hibájából következett be a baj. Érdekesség, hogy a motorosbalesetek 94 százaléka, tehát egy kivételével mind a galyatetői elágazó és Eger között történt – fogalmazott Soltész Bálint.

A rendőrségi adatokból látható, hogy a 24-es főúton idén a motorosok egy felelőtlen töredéke okozta a legtöbb bajt, akik úgy tűnik, továbbra is versenypályának tekintik az út galyatetői elágazástól Eger felé tartó szakaszát.

Télen felkészülten induljunk útnak

A megyei rendőr-főkapitányság szerint a legkevesebb baleset a téli hónapokra jellemző. Ilyenkor ugyanis jóval kedvezőtlenebbek az út-, időjárási és látási viszonyok, és a vezetők kisebb sebességgel, óvatosabban hajtanak. Nagyon fontos, hogy jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak. A hegyek között gyakran tapasztalható az alattomos, foltokban elhelyezkedő köd. Aránylag jó látási viszonyok mellett haladva olykor váratlanul futhatunk bele a ködösebb területekbe, és a látótávolság az egyik pillanatról a másikra néhány méternyire is lecsökkenhet. A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában