Biztonságos közlekedés

2021.12.12. 11:30

Az autót is fel kell készíteni a télre!

A havazás, az első hó, jég komoly próbára teszi a járműveket is, ezért nagyon fontos, hogy elindulás előtt jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak – mondta a Heolnak Erdélyi Róbert rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára.

Sike Sándor

Gyöngyösön a napokban már erre ébredtek az autósok

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Erdélyi Róbert rendőr alezredes figyelmeztetése szerint a tél, az első hó hatására csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen növelve a balesetek kockázatát. 

 

– A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése – mondta a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. 

 

Tanácsa szerint a gépjárművel történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. A szélvédő és az ablakok bepárásodása ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt megszüntethető. Figyelmeztetett, az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A kifogástalanul működő világítóberendezés ebben az időszakban kiemelt hangsúlyt kap, ezért rendszeresen ellenőrizni és karban tartani szükséges. 

 

– A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a fékek, a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely – főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén – akár életet is menthet. A téligumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja – sorolta tovább a rendőr alezredes. 

 

Az is lényeges, hogy a lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A fékhatást is méréssel kell ellenőrizni. Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. 

Gyöngyösön a napokban már erre ébredtek az autósok 
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Gépjárművezetőként a téli időszakban sokkal körültekintőbben, óvatosabban kell közlekedni. Nedves felületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, a pályaelhagyás veszélye, ezért ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünk, óvatos, finom fékhasználatra törekedjünk, illetve kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat – mondta. 

 

A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. De gyalogosként és kerékpárosként is rendkívül nagy körültekintésre van szükség télen. 

 

– Ebben az évszakban országos szinten jellemző, hogy sajnos több gyalogost ütnek el. Ennek egyik oka, hogy sokan közülük nem veszik figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Gyalogosként is körültekintőnek kell lennünk, megvárni amíg a gépkocsi elhalad – emelte ki az alezredes. 

 

Télen nagy szerepe van a láthatóságnak. Kerékpárral vagy gyalog lakott területen kívül úttesten, leállósávban, útpadkán, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közt előírás a láthatósági mellény, illetve ruházat viselése. 

 

Tanácsok kerékpárosoknak 

 

A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára szerint kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt biciklivel fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedni. 

 

Szükséges az első, hátsó világítás, a küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma. Fokozottan figyelni szükséges az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha például egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet. 

 

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a biciklis mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában