Népességfogyás

2021.12.29. 07:00

Az elöregedés mellett az elvándorlás is csökkentette Heves megye népességét

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) már közzétette megyénk lakosságával kapcsolatos idei adatait. Ahogy országos szinten, úgy szűkebb hazánkban is folyamatos a népességfogyás az elmúlt húsz évben, és egyre növekszik az idősek aránya.

Szabó István

Megyénkben is egyre kevesebb embernek kell egyre többet eltartani a statisztikai adatok szerint

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szűkebb hazánk összlakossága 2001-ben még 327 ezer fölött volt, idén már a 292 ezret sem éri el. A csökkenés az elmúlt két esztendőben több mint ezer lakos volt évente. Húsz év óta az első pozitívum, hogy idén először emelkedett, bár minimálisan, a gyerekek arányszáma az összlakosságon belül. Ez a 0,2 százalékos növekedés azonban még nem változtat azon, hogy megyénkben az öregedési index, amely a 14 évesnél fiatalabbakra jutó 65 év felettiek arányát mutatja, a húsz évvel ezelőtti 100,8 százalékról idén 152,1 százalékra emelkedett. 

A KSH adataiból jól látszik, hogy megyénkben is egyre kevesebb embernek kell egyre többet eltartani

Ennek az eltartottsági ráta a mérőszáma, amely az aktív korú, 15–65 éves népességre jutó 14 év alattiak és a 65 év felettiek összegének arányát mutatja. Ez 2001 óta napjainkra 48,8 százalékról 56,5 százalékra romlott. Mivel a gyerekek arányszáma az összlakosságon belül idén először mutatott némi növekedést, egyértelműen a népesség elöregedése magyarázza a romló adatot. Ez megmutatkozik az össznépesség átlagéletkorának emelkedésében is, szűkebb hazánkban a nők átlagéletkora idén 46 év, szemben a két évtizeddel ezelőtti 42,1 évvel, a férfiaké pedig 41,1-re emelkedett a húsz év előtti 37,7 évről. 

Az elöregedés mellett hosszú időn át az elvándorlás is csökkentette megyénk népességét, különösen a falvak elnéptelenedése volt jellemző. Az elvándorlás fő célpontjai Budapest, illetve Pest megye voltak. Ez a tendencia az utóbbi időben megfordult a kormány vidékfejlesztési stratégiája okán. Markazon Holló László polgármester az év közben még nem merte kijelenteni, hogy megállt a népesség fogyása, de a község lakosságán belül nőtt a fiatalok aránya. 

– Egyre több fiatal költözik ide, mert vonzónak találja a falun élést. Az ügyintézéshez már nem kell a városba menni, online szinte minden megoldható – fogalmazott Holló László. 

Nagyúton Tóth Géza polgármester arról számolt be az év során, hogy a korábban elköltözött családok is visszatérnek. A felújított utakon könnyen elérhetők a környék munkahelyei, az átlagnál alacsonyabbak az ingatlanárak. Sarudon már ez év elején elkeltek az eladó ingatlanok. Tilcsik István polgármester szerint a Tisza-tavi fejlesztéseknek köszönhetően főleg városiak költöznek a községbe. Kisfüzesen sok budapesti vesz pihenőházat. 

– Állandó lakók is jönnek, de a születésszám stagnál. Igaz, a legutóbbi ideköltöző család is három gyermekkel jött – mondta Menyhárt Balázs polgármester. 
 

Egyre vonzóbb falun élni megyénkben

Bárdosné Kocsis Éva, a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület munkaszervezet-vezetője Gyöngyös népességcsökkenésének okait elemezve többek között elmondta, évek óta folyamatos a családok kiköltözése a környező falvakba. A fiatal szülők körében a csok ösztönözi ezt a folyamatot, a falvakban viszonylag kedvező áron lehet lakást vásárolni. Emellett a városkörnyéki falvak infrastruktúrája már megfelelő, a közszolgáltatások elérhetők, van játszótér, az utakat felújítják, s ez vonzó a városlakóknak. A környező falvak iskoláiban jó színvonalú az oktatás, alacsonyabb osztálylétszámmal. Már nem okoz gondot onnan sem a munkahely megközelítése, a cégek munkásjáratokat indítanak, de szinte mindenkinek van autója is. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában