Kiváló minőség

2021.12.28. 11:30

Az indiánnyár megérlelte a szőlőt, jó évjárat született

Fagykár nem érte az idei termést, ám a hosszú aszály sújtotta. Az indiánnyárnak köszönhetően végül mégis jó évjárat született, állapították meg János napján.

Molnár Helga

Szabó József, az Egri Főegyházmegye áldozópapja az Úr áldását kérte az újborokra

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

A hagyományokhoz híven a Szent János-napi mise után megáldották az oltár elé helyezett új borokat. A hétfői szertartáson megjelentek a fertálymesteri testület tagjai, az Egri Borbarát Hölgyek és a borvidék borrendjeinek képviselői is. A misét Szabó József áldozópap celebrálta a bazilikában, és kérte az Úr áldását az újborokra és fogyasztóikra is. 

A szentelés után az Érseki Palota udvarán számoltak be az idei esztendő szőlőtermeléséről, és az Egri Borminősítő Bizottság éves munkájáról is tájékoztatást adtak. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a közelmúltban elhunyt borászokról – így Thummerer Vilmosról és dr. Bálo Borbáláról – emlékezett meg, ezután értékelte az évet. 

– Szembesültünk a szélsőséges időjárással, először a faggyal kellett megküzdeni. Fagykár ugyan nem jelentkezett, de a fakadást késleltette, a kezdeti növekedést hátráltatta, és az év folyamán két-három hetes érési késésben volt a szőlő fejlődése – mondta. Ezt tetézte egy hosszan elnyúló aszály. 

– Az első időszakban a cukorképződés hagyott kívánnivalót maga után a fehéreknél és a korai vöröseknél. Ám az indiánnyár megérlelte a szőlőt. Igen jó évjárat született, a korai fajtáknál a gyümölcsösség kellően megmaradt – húzta alá. Az elnök az ágazat kihívásairól elmondta, a szőlőtermesztés válságos éveket él át. 

 

– Kijelenthető, hogy jövedelmezően szőlőt termeszteni már nem lehet. A borászatoknál pedig a járvány miatt óriási elmaradások vannak az értékesítésben – hangsúlyozta. Ezután rátért a számokra is. Az Egri borvidéken ötezer-négyszázegy hektárt tartanak nyilván termőterületként. 

– A szüretelt területnagyság 4965 hektár, innen 389 ezer 213 mázsa szőlő került a puttonyokba. A termésátlag hektáronként 78,4 mázsa volt. Egri védett eredetű bor alapanyag 291 ezer 448 mázsa volt idén, ebből az egri bikavér alapanyag 211 ezer 49 mázsa, a bikavér superior, grand superior pedig 34 ezer 354 mázsa. A debrői hárslevelűből 16 ezer 782 mázsát szüreteltek le – részletezte. 

Az Egri Borvidék Borminősítő Bizottság munkájáról szólva az elnök, Patai István kiemelte, összesen 128 ezer hektoliter bort minősítettek, ebből 27 ezer nem felelt meg, s nem hozható forgalomba egri néven. 

– A bikavérből 76 ezer hektoliter került a bizottság elé, 55 ezer megfelelt. A debrői hárslevelűből 3600 hektoliteréből mindet rendben találták. A grand superior csillag 50, a superior bikavérek 60 százalékát nem engedte át a bizottság. Minden évben kiválasztunk egy olyan személyt, aki kimagaslóan végezte a munkáját. Idén Adamovich Károlyra esett a választás – mondta. 

Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend titkára közölte, Gárdonyi halálának évfordulójára közösségi bor készül. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában