Évértékelő

2021.12.31. 14:00

Az új feladatok éve volt az idei Heves megyében

Az év zárására, a tapasztalataik összegzésére kértük megyénk ismert politikusait. Dr. Pajtók Gábor, Heves Megye I. számú választókerületének fideszes elnöke elmondta, fontosnak ­tartja, hogy tisztában legyen az itt élők terveivel, igényeivel, hogy lássa, miben segíthet.

Szabadi Martina Laura

Dr. Pajtók Gábor

Forrás: Beküldött

– Mozgalmas évet hagyunk magunk mögött. Kormánymegbízottként hogyan látja a mögöttünk álló esztendőt? 
– Még mindig vagy inkább újra a koronavírus-járvány árnyékában telt az év, de a védekezés sikeres volt, az ország túllendült a krízisen. Magyarország működik, Heves megye és Eger fejlődése is töretlenül folytatódik. Szeretném hinni, hogy ebben nekem, mint kormánymegbízottnak is volt szerepem, persze nem egyedül, hanem a munkatársaimmal. Ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy minden munkatársamnak megköszönjem azt az áldozatos munkát, amit ebben a nehéz időszakban nyújtott. 

– Az ön életében is komoly változás történt az idén... 
– Ami a saját életemet illeti, kaptam egy megtisztelő felkérést Orbán Viktor miniszterelnöktől, amit elfogadtam, mert úgy gondolom, képviselőként még többet tudok majd tenni szeretett megyém, városom, az itt élő emberek érdekében. A polgári értékrend elkötelezett híve vagyok, ez mutatkozik majd meg politikusi munkámban is. A legfontosabb értékeknek a partnerséget, a kiszámíthatóságot és a fejlődést tartom, ezek lesznek a politikám alappillérjei. A célom az, hogy megpróbáljak mindenkivel együttműködni a térség fejlődése érdekében. Ez persze sok, és főleg másféle munkával jár, de én mindig is szerettem a komoly feladatokat. Már ügyvédként is igyekeztem megtalálni az embert az ügyek mögött, kormánymegbízottként a hivatali munkám során még inkább. Egy képviselőnek pedig ez a legfontosabb feladata. 

– Az elmúlt hónapokban valamennyi, a választókerületéhez tartozó településen járt. Mi a célja ezeknek a találkozásoknak? 
– A személyes találkozások, az átfogó helyismeret hatalmas pluszt ad a munkámhoz. Az egész eddigi életem szorosan ehhez a környékhez köt, fontosnak tartom, hogy tisztában legyek az itt élő emberek és a települések döntéshozóinak terveivel, igényeivel, hogy ne csak meghallgassam, de lássam is, mi az, amiben segíteni tudok. Ahogy járom a térséget, megtudom, milyen ügyek várnak megoldásra, de így a megbeszélések során felvetődnek új ötletek, elképzelések is. A megoldásokat közösen sokkal hatékonyabban lehet megtalálni. 

Dr. Pajtók Gábor 
Forrás: Beküldött

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a látogatások során? 
– Számos olyan téma került az elmúlt hetekben szóba, amelyek egy része azonnali beavatkozást igényelt, de még több olyan, amelyeket tovább lehet gondolni, és beilleszteni a hosszabb távú projektekbe, pályázatokba. Az pedig szintén nagyon fontos hozadéka ezeknek a találkozásoknak, hogy ha ezek után elém kerül egy igény, egy terv, akkor az már nemcsak egy papír a sok közül, nemcsak egy megoldandó probléma, hanem egy általam is ismert valós helyszín, valós helyzet. Valós emberek igénye, akarata. Sokkal könnyebb így mindenki számára a legjobb döntést meghozni. Nincs két egyforma település, mindegyiknek megvan a saját útja, nekem az a dolgom, hogy segítsek erre rátalálni, és a megvalósításhoz szükséges feltételeket megteremteni. 

– Képviselőjelöltként mit vár a következő esztendőtől? 
– Az elmúlt évtizedben Magyarország a XX–XXI. század legjobb periódusát éli. Ezeknek a kiemelkedő eredményeknek minden korosztály és társadalmi réteg, a fiatalok, az idősek, a családok, a vállalkozások, az alkalmazottak egyaránt élvezik a hasznát. A jövő évtől elsősorban azt várom, és ez a parlamenti választás igazi tétje, hogy ez folytatódhasson, és ne fordulhasson vissza, hogy ez a kormányzati siker találkozzon a választók akaratával. És ha már a választás szóba került: azt szeretném, hogy az adott szónak súlya legyen, a felelőtlen ígérgetések, a demagóg kampányszövegek pedig váljanak hiteltelenné. 

A vakcina jelenti a megoldást 

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője így összegez: 

– Az idei esztendő felemás volt. Sajnos az évre rányomta a bélyegét a koronavírus. Egyedül a vakcina jelent megoldást, ez a magyar stratégia. Mindenkit arra kérek, vegye fel a harmadik oltást! Hála és köszönet mindenkinek, aki segítette a védekezést. Fontos közös eredmény, hogy a nehézségek ellenére is sor tud kerülni a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a családok adó-visszatérítésére és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességére. A 2022-es évtől pedig választási sikert várok, bízom benne, hogy tudjuk folytatni a megkezdett munkát. Magyarország előre megy, nem hátra! 

Dr. Nyitrai Zsolt 
Forrás: Beküldött

A biztató jelek 

– A most záruló esztendőt is befolyásolták a világjárvány társadalmi-gazdasági hatásai. Köszönet és nagyrabecsülés illeti az orvosainkat, az egészségügyi dolgozóinkat, a tanárainkat és persze a sok-sok más területen áldozatkész munkát végző embereket a helytállásukért! – mondja Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke. 

– A nehézségek ellenére számos területen látok biztató jeleket. Egerben és térségében fontos ipari fejlesztések folytatódtak, például a gépjárműalkatrész gyártásában, az egészségiparban és az építőanyag előállításában. Ezek nemzetközi szinten is versenyképes termékeket állítanak elő, biztos megélhetést kínálva az ott dolgozóknak. Biztató jel, hogy a város szálláshelyein áprilistól októberig eltöltött vendégéjszakák száma a mélyponthoz, 2020-hoz képest közel 50 ezerrel nőtt és elérte a 356 ezret. 

Azt persze el kell felejteni, hogy „Eger eladja magát”. Újra érdemben kell foglalkozni a desztinációmenedzsmenttel, együttműködve a helyi idegenforgalmi szolgáltatókkal és egyesületeikkel. Kellő felkészültséggel kell a kapcsolatokat építeni az országos turisztikai irányító szervezetekkel. 

Habis László 
Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Tágabb értelemben – a szőlészeket, borászokat, a kulturális, művészeti terület művelőit és más hivatásokat figyelembe véve – majdnem minden második egri és környékbeli család érdekelt a turizmus fejlesztésében. Ezért a döntéshozóknak munkát és anyagiakat kellene fektetni ebbe a jelen és a jövő érdekében. 

A városképet formáló fejlesztések elsősorban az Egri Érsekséghez köthetőek. Igaz ez a bazilika rekonstrukciójára, az Érseki Palota felújítására, a barátok temploma megújulására és számos intézmény építésére, fejlesztésére. Mindez a város jövőjét szolgálja – húzta alá Habis László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában