EKKE

2021.12.15. 14:48

Egymilliárd forintot fordíthatnak kutatásokra az egri egyetemen

Az egyetemváros és a belvárosi épület is megújul jövőre.

M. H.

Jónás Zoltán, dr. Kusper Judit, Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, dr. Váczy Kálmán Zoltán és Bíró Andrea Barbara

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Évzáró tájékoztatót tartottak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, amelyen ismertették a legújabb pályázati sikereket, az induló fejlesztéseket és a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázat felhívását.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor elmondta, eredményekben bővelkedő évet tudhatnak maguk mögött. Elsőként a fenntartóváltást említette, hiszen augusztusban visszatért az egyetem az egyházmegye szárnyai alá. 

 Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona kiemelt néhányat az elmúlt év sikereiből.

– Ilyen volt az öt éven át tartó Komplex Alapprogram projekt, mely olyan hatással bír a magyar köznevelésre, mely pedagógiai innovációt jelent. Olyan módszert fejlesztettünk ki, amelynek során mind a tanítás, mind a tanulás élményszerűvé válik a tanároknak és diákoknak egyaránt – taglalta. Mint mondta, lezárult a négy éven tartó matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületek népszerűsítéshez kapcsolódó projekt is. Ebben kétszáz programot valósítottak meg.

A sikerek felsorolásakor megemlítette, hogy új mesterképzést, és új szakirányt is akkreditáltattak, továbbá hat szakon folytathatnak a külföldi hallgatók tanulmányokat.

– Az új fenntartó és az ágazatért felelős szakminisztérium elfogadta az immár katolikus egyetem fejlesztési tervét. Ennek értelmében az intézménynek a 2027-ig tartó programozási időszakban 59 milliárd forint pályázati forrás felhasználására lesz lehetősége – emelte ki. Sikerrel zárult a felvételi időszak is, harminc százalékkal emelkedett az egyetemre jelentkezők száma.

– Bérfejlesztések is megvalósulnak, előbb szeptemberre visszamenőleg tizenöt százalékos, januártól pedig újabb ilyen mértékű emelés várható – tette hozzá.

Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes elmondta, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem sikeresen pályázott a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programjában. Az új pályázati időszak első sikeres kutatás-fejlesztési projektje révén az egri egyetem több mint egy milliárd forintot fordíthat szőlészeti-borászati kutatásokra a következő négy évben. Az elnyert projekt a szőlő- és bortermelés versenyképességének és környezeti alkalmazkodóképességének javítását szolgáló kutatásokat és fejlesztéseket helyezi középpontba.

Bíró Andrea Barbara gazdasági főigazgató arról számolt be, hogy a Leányka úti egyetemváros, valamint a belvárosi B épület energetikai fejlesztésére nyertek el másfél milliárd forintot. A munkák jövőre indulnak, s év végére befejeződnek. A sajtótájékoztatón dr. Kusper Judit, a nyelv és irodalomtudományi intézet vezetője, valamint Jónás Zoltán nyugalmazott kulturális programigazgató a Kortárs hangon pályázatra hívta fel a figyelmet. Már megjelent az immár csaknem húsz éves projekt legfrissebb kiírása, a jelentkezési határidő február 6-a.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában