Ezúttal is nagyon sok tervet felülírt az élet Sirokban

Hogy az idei évet a történelem miként fogja megítélni, minősíteni, azt nem valószínű, hogy mindnyájan megéljük. Állítólag legalább ötven évnek kell ahhoz eltelnie, hogy reálisan meg lehessen ítélni egy korszakos jelentőségű eseményt. Az elmúlt két év, s benne 2021 ilyen volt Tuza Gábor, Sirok polgármestere szerint. Őt az év összegzésére kértük.

Barta Katalin

A szociális tűzifát idén is sok családhoz juttatják el. A szállítás javában tart

Forrás: beküldött

– Tavaly ilyen tájban bíztam abban, hogy a 2020 utáni járványhullámok után a 2021 már mentes vagy jóval védettebb lesz a Covidtól. Sajnos nem így történt. A járvány határozta meg ezt az évet is. Lehet, hogy a következőket is? Egyelőre semmit nem tudunk. Nekünk itt és most, illetve januárban kellett valamiféle irányt meghatározni. Szem előtt tartva, hogy az itt élőknek érezniük kell a biztonságot, még ha az esetenként viszonylagos is – kezdi az év összegzését a község vezetője. – Úgy terveztük 2021-et, mint a korábbi éveket, azzal a pluszopcióval, hogy bármikor jöhet olyan helyzet, amire azonnal reagálni kell. Vagyis beterveztük a tervezhetetlent. A szokásos költségvetést megfogalmaztuk, hiszen az intézményeknek és az egészségügynek működniük kell, a falut működtetni, gondozni kell. Beterveztük a rendezvényeinket is, de csak mint lehetőséget, hiszen lehetett látni, hogy a járvány legalább a nyár elejéig kitart. Aztán ezt is átírta az élet – folytatja. 

Konkrét eredményeket is sorol a községvezető. A 2019. június 23-i villámárvíz okozta károk helyreállítási munkái – kihasználva az enyhe téli időt – januárban, februárban is folytatódtak. Ugyancsak áthúzódó munka volt a kőkúti településrészen az orvosi rendelő energetikai felújítása, illetve az ugyanebben az épületrészben található klub nyílászáróinak és a tetőrészének cseréje. A tanösvényes pályázatuk részeként megépült a fogadóépület, így sikerült a volt könyvtárnak új funkciót adni. 

– Tehát a téli, tél végi időszakban is teljes gőzzel dolgoztunk, hiszen a település és intézményei működtek, bár közben sajnos a Covid is ilyen intenzitással pusztított. A 2020-as év két hullámát elég jól megúsztuk, sajnos a harmadik alaposan eltalálta Sirokot. Itt szeretném köszönetemet kifejezni az egészségügyi szakembereknek, köztük a háziorvosi szolgálatnak, dr. Kristofori Györgynek, a gyógyszertár dolgozóinak, hogy mindent megtettek az emberek egészségének megőrzése érdekében. Sajnos saját bőrömön is és a családtagjaimmal együtt is megtapasztaltuk, hogy ez bizony nem egy sétamenet. A fertőzést az oltások ellenére sem sikerült megúsznunk. Kemény időszak volt – emlékszik vissza. 

Tavasszal takarították a köztereket, elszáradt vagy veszélyes, túlnőtt fákat vágtak ki, árkokat tisztítottak, tömedékelték a télen keletkezett kátyúkat. Önerőből lecserélték a régi ételszállító autót, hiszen már megszámlálhatatlan kilométer volt benne. Az idősek ételének kiszállításához, illetve a szociális gondoskodáshoz egy megbízható és a réginél nagyobb járművet vásároltak. 

Részt vettek az országos fásítási programban, harminc őshonos növendéket telepítettek Sirokban és Kőkúton. Felújították az óvodai játszóteret, közel ötmillió forint értékben, új aszfalttal borították a Mártírok útját. A patakmedret rendezték, együttműködve az ÉRV-vel, s a Rózsa út végre vezetékes ivóvíz hálózatot kapott. 

A tervezett programok sorában augusztus huszadika volt az első megtartott rendezvényük. Megemlékeztek az államalapítónkról, megszegték az új kenyeret és átadták a Sirokért díjat Lakatos Istvánnénak, illetve a Nyírjes nyugdíjasklubnak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt, s emléklapot adtak át a kilencvenedik életévüket betöltöt­teknek. 

Sikerült megrendezni a Várfelfutó versenyt. Az idősek világnapja alkalmából megnézték a János vitézt, s meghallgatták a Szironta együttes harangjátékát. 

Jövő tavasszal beruházás kezdődhet

A járvány ellenére is több szabadtéri programban vettek részt a helyiek, összefogva a környezetük védelme érdekében. Illegális hulladéklerakókat számoltak fel, bekapcsolódtak a Te szedd! akcióba.  Eredmény az is, hogy önerőből végre korszerűsíthették a sportcsarnok fűtését, s új konyhai gépeket szereztek be. A fogorvosi rendelőbe mintegy másfél millió forintért gépeket, eszközöket vásároltak. A jövő évi legnagyobb fejlesztés is körvonalazódik. Közbeszereztetés előtt áll a mintegy 640 millió forintos, Sirok nagy részét érintő csapadékvíz-elvezető rendszer és egy záportározó építése. A kezdés márciusra várható, a tervek szerint augusztusra végeznek is a munkálatokkal.  Megtudtuk, a megkapott szociális tűzifát is folyamatosan szállítják ki a helybeli rászorulóknak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában