Interjú

2021.12.23. 06:52

Harminc százalékon a Zöld város projekt, de százon a bicikliút Füzesabonyban

Az év utolsó ülését tartotta az elmúlt hét csütörtökén a város képviselő-testülete. Az ülésről, valamint a település életét jelentősen befolyásoló, éppen most folyó három nagy beruházásról kérdeztük Nagy Csaba polgármestert.

Sike Sándor

Nagy Csaba (középen) Hidvéginé dr. Szigetvári Erika jegyző és Molnár Richárd alpolgármester társaságában a legutóbbi ülésen Fotó: MW

– Mit végeztek az év utolsó képviselő-testületi ülésén? 

– Testületünk hét napirendi pontot tárgyalt, köztük a leendő tájház épületének az ügyét. Ezzel összefüggésben határoztunk a Mátyás király úti ingatlan helyi védelem alá vételéről. Ehhez felújítási pályázat benyújtására volt szükség. Elfogadták a képviselők a javaslatot a polgármesteri hivatal és a Füzesabony–Szihalom Szociális, Család- és Gyermekvédelmi Intézményfenntartó Társulás, valamint a Füzesabony–Dormánd Köznevelési Intézményfenntartó Mikrotársulás közötti jövő évi munkamegosztásról szóló megállapodás megkötésére. Helyi civil szervezet támogatásáról is döntöttünk, 100 ezer forintot megszavazva a Postagalambsport Civil Társaság javára. 

 

– Sokan fogalmaznak úgy, hogy Füzesabony fejlődése az elmúlt években léptéket váltott. Olyan beruházások kezdődtek el, amelyekre már régen vártak a helyiek, és új projektek is indultak. Milyen beruházások alapozzák meg ezt a véleményt? 

– Örömmel mondhatom, hogy a Zöld város projekt épp olyan sikeres, mint az ipari park fejlesztése. Utóbbi népszerűségét jól mutatja, hogy a százszázalékos kihasználtság miatt a jövőben újabb területekkel bővítheti a parkot az önkormányzat. Három nagy beruházás van folyamatban. Az egyik a decemberben elkészült kerékpárút, amely a települést Szihalommal köti össze. A Rima-patakon átívelő híd révén a Zsóry-fürdő is könnyedén elérhető lesz. A másik nagy beruházás az ipari park közművesítése, a szennyvízhálózat és a közvilágítás kiépítése. Az ide tervezett inkubátorház forráshiány miatt ugyan nem valósul meg, de az erre elnyert összeg átcsoportosításával a pénzt az ipari parkot érintő utak továbbépítésére, illetve a közművek továbbvitelére fordítjuk. 

 

– Hogyan állnak a harmadik, jelenleg is futó, nagy beruházásukkal, a Zöld város projekttel? 

– Ez a programunk ma már 30 százalékos készültségű. Ez a projekt három területet érint: a piacot, a buszmegállót, a Rákóczi utat. Az önkormányzat 900 millió forintot nyert belterületi útfejlesztésre. Az összegből 53 utcát tudtunk rendbe tenni, a váróépülettel kibővített buszmegállót várhatóan tavasszal vehetik birtokba a helyiek. 

 

– Úgy tudjuk, bölcsőde létrehozására is sikeresen pályáztak. Vannak-e további tervek is? 

– Háromcsoportszobás bölcsőde létrehozására 250 milliós forráshoz jutottunk. Az épülő új intézményhez a telekbeszerzés folyamatban van. Tervezzük az északi városrészben P+R parkoló kialakítását, zöldterületek, játszóterek felújítását is. Komoly igény van az ipari park továbbfejlesztésére, hiszen a rendelkezésre álló hat terület mindegyike gazdára talált. A közeljövőben mindezen túl a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése is megtörténhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában