Ingatlan

2021.12.11. 07:01

Heves megyében is folyamatosan nőnek az ingatlanárak

Nincs egyszerű helyzetben az, aki most szeretne magának lakást vásárolni. Az országos átlaghoz képest bizony jóval kevesebb ingatlan épül szűkebb hazánkban, azonban ezekért legalább tíz százalékkal kell többet fizetni, mint ezelőtt egy évvel.

Gidai Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Ingatlan.com elnevezésű portál legfrissebb elemzésében mindenek előtt kitérnek arra, hogy tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az idei első félévben, s hozzáteszik, hogy ez javulást jelent az egy esztendővel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest. Heves megyében ez a szám 0,9 ennek az évnek az első hat hónapjában. A jelenlegi év első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1otthonnal a harmadik. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők éppen ezért azokban a térségekben aktívabbak – például Budapesten és Pest megyében –, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. 

 

– Az idei esztendő első felében a mutatók szerint 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a koronavírus-járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés háromszázalékos volt éves szinten. 

 

– Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint tíz százalékkal nőtt – fogalmazott Balogh László. Kiemelte, az adatokból leginkább az látszik, hogy különvált az új és a használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok ellenértékének a növekedése, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. 

Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagáraknak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt. Továbbá a szakértő kifejtette azt is, az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat. 

 

Az Ingatlan.com elemzéséből még az is kiderül, hogy idén október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb az újlakóingatlan-kínálat. 

 

Igaz ez Heves megyére is, Egerben egyébként az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 574 ezer forintot tett ki. A használt egri lakóingatlanoké pedig 422 ezer forintot. A használ ingatlanokat nézve Heves megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül Hatvanban 351 ezer, Gyöngyösön 336 ezer, Füzesabonyban 216 ezer, Verpeléten 142 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában