Tömegközlekedés

2021.12.18. 11:30

Ideje felkészülni: január elsejétől nagyon megváltozik az egri helyi buszközlekedés

Azontúl, hogy szinte ingyen használhatják az egriek a helyi buszokat, ezek menetrendjei is nagyot változnak, továbbá új járatokat is bevezetnek.

HEOL

A megszokott járatok menetrendje is megváltozik

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

2022. január 1-étől (szombattól) jelentősen módosul Eger belterületén az autóbuszok közlekedése. Változik a helyi járatok menetrendje, valamint új, Egert észak-déli irányban átszelő egyes helyközi járatok a továbbiakban helyi díjszabással igénybe vehetők – tájékoztatott a Volánbusz Zrt. 

2 és 2A autóbuszok vonala nem változik  továbbra is a Tihaméri malom – Kertész út – Mocsáry Lajos út - Szalapart út útvonalon közlekednek majd.


3 Lajosváros – Tihamér – Felsőváros – Felnémet – Berva

3A Lajosváros – Tihamér – Felsőváros – Tesco áruház


Jellemzően az iskolák kiszolgálása céljából új vonalat hoznak létre a Lajosváros – Tihamér – Tetemvár– Cifrakapu út – Felnémet – Berva útvonalon.

A vonal a Mecskey út felújítása után tud majd érdemi funkciót betölteni, viszont akkortól majd jelentősen elő tudja segíteni a Berváról, Vécsey-völgyből és az Almagyar városrész környékéről Tihamérba járó iskolások utazását.

A vonal járatai tanítási napokon közlekednek, egy reggeli járat a Berva – Lajosváros viszonylaton közlekedik, amely az iskolába járó diákok bejutását biztosítja elsősorban.

A délutáni időszakban 2 járatpár közlekedik a vonal Tesco – Lajosváros – Tesco betétviszonylatán.

A Tetemvár út érintésével a vonal eddig helyi járatokkal nem kiszolgált városrészt is érint.

Egerben a Mekcsey István utcai munkálatok ideje alatt az új 3 és 3A helyi járatok a Lajosváros felé a Tetemvár utca – Bástya utca – Mekcsey István utca terelt útvonalon közlekednek, és nem érintik a Gárdonyi ház, valamint a Tetemvár utca megállóhelyeket, ehelyett a Tiba utca után csak az Uszodánál áll meg ideiglenesen, majd az eredeti járati útvonalán haladnak tovább Lajosvárosba. A Lajosvárosból induló járatok terelés nélkül, a menetrendszerinti útvonalukon közlekednek. A Sas úton, az új megállóhely kiépítése után állnak meg az autóbuszok.

4 Lajosváros – Felnémet – Berva

Új vonalat indítanak a 8-as és 10-es helyi járatok összevonásával, Berva – Felnémet – 25-ös út – Tihamér – Ipari Park – Lajosváros útvonalon. A vonal célja, hogy Berváról és Hajdúhegy környékéről is kedvezőbb eljutást biztosítson a műszakos dolgozók számára, illetve egyes iskolás igényeket is ki tud szolgálni.

Ehhez igazítva a járatok a kora reggeli, illetve a délutáni, esti műszakváltási időszakokhoz igazítva közlekednek.


5 Agroker – Tihaméri malom – Tesco áruház

5A Tihaméri malom – Tesco áruház


A két viszonylat jelenlegi útvonala megmarad, az 5-ös vonal az Agrokertől, míg az 5A vonal a Tihaméri malomtól indulva és ide érkezve biztosítja az összeköttetést a Tesco áruház környékével.

A két viszonylat azonban része egy egyenletesen hangolt menetrendi rendszernek, mely a Felsőváros és a Tihamér városrészek közt jön létre. Ezt a rendszer helyközi járatok is kiegészítik 3405-ös és 3406-os jelzéssel, melyek helyi díjszabással igénybe vehetők. Ezen kívül az új 6-os helyi vonal is kedvezőbbé teszi majd a Tihamér városrész kiszolgálását, mely közvetlen kapcsolatot biztosít szintén Felsővárossal, illetve a jelenleginél gyakrabban Lajosvárossal is egész nap (részletek a 6-os vonal leírásánál).

Az 5-5A-6-3405-3406 vonalak közös járatsűrűsége Felsőváros és Tihamér között: reggel 10-15 percenként, hétköznap napközben és délután átlagosan 15 percenként, szombat délelőtt 15, a hétvége további időszakaiban 30 percenként, esténként 30 percenként.

Közös járati követés az Agroker/Kistályai út – Felsőváros között munkanap reggel és délután jellemzően 30 percenként munkanap napközben és hétvégén 60 percenként.

A fent felsorolt vonalak járatai a 12-es buszokkal hangoltan közlekednek a Belváros és Felsőváros között, továbbá a Tihamér városrész kiszolgálásában részt vesznek a 8-as járatot váltó új 3-3A és 4-es járatok.

Ezen felül reggel és délután 1-1 járat 16-os jelzéssel Lajosváros – Sas út – Tihamér – Autóbusz-állomás – Felsőváros – Felnémet útvonalon közlekedik.


 

6 Lajosváros – Tihamér – Felsőváros – Tesco áruház

16 Lajosváros – Tihamér – Felsőváros – Felnémet


A jelenlegi 6-os vonal vonalvezetése megváltozik.

A járatok a továbbiakban módosított és meghosszabbított, Lajosváros – Széna tér – Sas út – Tihamér – Autóbusz-állomás – Széchenyi út – Tesco útvonalon (a Tihaméri malom és a Tesco között a jelenlegi 5A útvonalát követve) közlekednek.

A módosítás célja, hogy egy rendszeresen biztosított közvetlen kapcsolat jöjjön létre a város két nagy lakóterülete, a Lajosváros és a Tihaméri városrész között.

A vonalon az autóbuszok napközben jellemzően óránként közlekednek, a reggeli csúcsidőben ettől sűrűbb, 30 perces követést biztosítunk. A Tihaméri malom és Lajosváros között a 6-os járatokat kiegészítik iskolai napokon a 3-3A vonal indulásai, ezáltal a két városrész között átlagosan 30 percenként indul autóbusz. Ezen felül reggel és délután 1-1 járat 16-os jelzéssel Lajosvárostól Tihaméron és Felsővároson át egészen Pásztorvölgyig közlekedik.

A Sas úton, az új megállóhely kiépítése után állnak meg az autóbuszok.

 

7 Vécsey völgy – Tesco áruház

7A Vécsey völgy – Baktai út


A vonal jelenlegi szerkezete átalakul. A 7-es viszonylat meghosszabbított útvonalon közlekedik: Vécsey-völgy – Autóbusz-állomás – Belváros –Hajdúhegy – Baktai út – 25-ös út – Tesco áruház vonalvezetéssel. A 7-es vonal betétjárataként a 7A jelű vonal a jelenlegi 7-es útvonalán közlekedik, ennek rövidebb változataként.

Az új viszonylat célja, hogy Hajdúhegy és Felsőváros, illetve a bevásárlóközpontok között közvetlen kapcsolatot biztosítson. A vonal járatai a jelenleginél egyenletesebb menetrend szerint indulnak. Emellett a 7-es vonal a 17-es helyi viszonylatot is részben kiváltja, így a Hajdúhegy és a TESCO között a jelenleginél kiszámíthatóbb és kedvezőbb kapcsolat jön létre.

Az új 7-es viszonylat járatai napközben jellemzően óránként indulnak mindkét irányban, melyet a 7A járatai sűrítenek 30 perces közös követésre a reggeli és délutáni csúcsidőben. Este a 7-es járatok nem közlekednek, ekkor a 7A vonal biztosítja óránként az eljutást.


8 Lajosváros – Felnémet

10 Lajosváros – Berva

A vonalakat kiváltja az új, 3-as és 4-es viszonylat, illetve a 11 és 14 viszonylatok a korábbinál egyenletesebben közlekedő járatai.


11 Lajosváros – Széchenyi út – Felnémet

A 11-es buszok változatlan útvonalon közlekednek, menetrendet azonban átalakítják, ezáltal a végpontok közötti munkanapi eljutási lehetőségek egyenletesebbé válnak. A munkanapokon közlekedő 11-es vonal járatait, valamint a 3-as, 4-es és 14-es buszokat Lajosváros és Felnémet, felsőtárkányi elágazás között egyenletes időközökben indítják.

 

Átalakul a tömegközlekedés Egerben
Forrás: Volánbusz Zrt.

 

12 Lajosváros – Széchenyi út – Tesco áruház


A 12-es buszok változatlan útvonalon közlekednek, azonban menetrendje módosul. Ezáltal a város helyi járatainak legforgalmasabb tengelyén (Lajosváros – Deák Ferenc út – Autóbusz-állomás – Dobó tér – Felsőváros – Tesco) biztosítani tudják az egyenletesebb járatkövetést. A 12-es vonalon a buszok csúcsidőben mindkét irányban sűrű, 10-15 percenként, míg csúcsidőn kívül 30 percenként indulnak. Lajosváros és Felsőváros között a 11-12-112-14-14E járatok csúcsidőben közösen 5-8 percenként, napközben és hétvégén 15 percenként indulnak.

 

112 ZF Hungária – Ipari Park – Széchenyi út – Tesco áruház


Az eddigi 12Y autóbuszok ezentúl 112-es jelzéssel közlekedik, útvonaluk alapvetően nem változik, de a műszakváltásokhoz igazodva a járatok az Ipari Parkba történő betéréssel a ZF Hungária Kft-ig közlekednek.

A járatok igazodnak a munkakezdési és -végzési időkhöz. Emellett a járatok szintén részei a város észak-déli tengelyén kialakított egyenletes menetrendnek.


 

13 Lajosváros – Vörösmarty út – Tesco áruház

113 Ipari Park – Vörösmarty út – Tesco áruház

 

Változatlan útvonal, azonban a menetrendje kismértékben átalakul.

A járatok továbbra is munkanaponként közlekednek, biztosítva a Hajdúhegy irányából a Koháry út környékének utasforgalmi kiszolgálását a Lajosváros és a Tesco áruház irányába. Emellett egyes, műszakváltási időpontokhoz kötődő járatok meghosszabbított útvonalon 113-as jelzéssel, Lajosváros helyett az Ipari Parkig közlekednek, és onnan indulnak.


 

14 Lajosváros – Felnémet – Berva

14E Lajosváros – Berva (expressz járat)


A 14-es autóbuszok útvonala változatlan, menetrendjük azonban átalakul: a 11-es és 14E-s viszonylattal együtt Lajosváros és Felnémet, autóbusz-váróterem közötti részen hangolt menetrend szerint közlekednek.

A járatok jellemzően 30 percenként indulnak, Felnémet, Béke úti betéréssel közlekednek, ezzel feltárva e városrészt is.

A jelenlegi 14A viszonylat a továbbiakban 14E („expresszjárat”) megnevezéssel közlekedik - jellemzően a reggeli csúcsidőben. Ezen járatok Felnémet városrész érintése nélkül, közvetlenül közlekednek a Bervához, illetve Bervától.

Az átalakításokkal párhuzamosan megszűnik a jelenlegi 14C (Autóbusz-állomás – Berva) viszonylat, mivel minden 14-es járat a lajosvárosi végállomásig közlekedik.

A járatokat a bervai szakaszon az új 3-as és 4-es járatok is kiegészítik, így a reggeli csúcsidőszakban Berváról a Belváros felé átlagosan 15 percenként indul autóbusz.

 

Új járatokra is készülhetünk
Forrás: Volánbusz Zrt.


17 Vasútállomás – Tesco áruház


A hálózati átalakítás után a 17-es buszok helyett a 7-es járatok, illetve a városon belüli szakaszon helyi tarifával igénybe vehető 3410-es helyközi járatok közlekednek. Ezen felül a Bartakovics útnál és a Kisasszony temetőnél az új 4-es járatokra is fel lehet majd szállni. Részletek az adott vonalaknál találhatók.


 

914 Lajosváros – Felnémet – Berva (éjszakai járat)

Új vonal jön létre, mely átmérősen szolgálja ki a város fő közlekedési tengelyeit a késő esti és éjszakai utazási igények kezelésére. A járatok Lajosváros – Sas út – Tihamér városrész – Autóbusz-állomás – Felsőváros – Felnémet – Berva útvonalon haladnak, így átszállásmentes kapcsolatot teremtve a legnagyobb lakóterületek és a belvárosi rész között. A Sas úton, az új megállóhely kiépítése után állnak meg az autóbuszok.


Helyi tarifával igénybe vehető regionális vonalak

 

3405 Kistályai út – Sánc út


Az új, helyi tarifával is igénybe vehető 3405-ös (Füzesabony – Eger – Felsőtárkány) Egert észak-déli irányon átszelő helyközi viszonylat járatai részben az 5-ös buszvonallal azonos útvonalon haladnak. A buszok a Kistályai út megállóhelytől (Agroker) egészen Felsővárosig az 5-ös vonalán haladnak, majd a Tesco áruház helyett a Nagylaposnál állnak meg és a Sánc út megállóhelyig helyi díjszabással igénybe vehetők. A vonalon közlekedő autóbuszok nagy része a közelmúltban lecserésre került új, korszerű, nagy befogadóképességű, tehát a városi közlekedésben is hatékony csuklós autóbuszokra.


3406 Kistályai út – Sánc út


Az új, helyi tarifával igénybe vehető 3406-os (Tesco áruház – Autóbusz-állomás – Novaj – Mezőkövesd) helyközi viszonylatok járatai munkanapokon délelőtt közlekednek. Ezen járatok a Tihamér városrész és a Tesco áruház között az 5A viszonylat járataival megegyező vonalon haladnak, kiszolgálva az említett vonal összes megállóját. A Tihamér városrészben az autóbuszok a Tihamér malom helyett a Tihamér lakótelep helyközi megállóban állnak meg az útfelújítás után, viszont ideiglenesen a Tihamér malomnál lehet majd rájuk felszállni a Belváros és Felsőváros (Tesco áruház) irányába.


3410 Tompa utca – Vasútállomás – Felnémet, felsőtárkányi elágazás


Az új, 3410-es, a városon belül helyi tarifával is igénybe vehető Eger – Bélapátfalva – Ózd helyközi viszonylat járatai részben a 17-es vonal szerepét veszik át. A járatok tervezetten Lajosváros – Vasútállomás – Autóbusz-állomás – Bartakovics út – 25-ös út (Felnémet) útvonalon közlekednek a jövőben.

A vonal járatainak döntő többsége jelenleg is a Lajosvárosból (Tompa utca) indul, a jövőben ezen járatok munkanapokon jellemzően Tompa utca és Felnémet, között a helyi szakaszon is minden helyi megállóban megállnak, illetve a vasútállomáshoz való betéréssel haladnak mindkét irányban. Hétvégén jellemzően a járatok a vasútállomásig közlekednek és innen is indulnak vissza északi irányba.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában