Búcsú

2021.12.23. 13:52

In memoriam Thummerer Vilmos

Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke búcsúzik Thummerer Vilmostól.

HEOL

Thummerer Vilmos

Forrás: Egri Borút Egyesület/Facebook

 

Thummerer Vilmos az egri borvidék legendás borásza. Nagyszerű ember, a magyar borászat és az egri történelmi borvidék évtizedek óta meghatározó személyisége...  Kárpátalján született, családja a világháború után telepedett le Egerben. 

A napokban elhunyt szakember 1984 óta termesztett szőlőt és készített bort, 1995-ben nyerte el az Év Bortermelője díjat, 2011-ben pedig az Év Pincészete címet, ezt követően pedig két alkalommal a Magyarország Legeredményesebb Pincészete elismerést.  

Az Egri Bikavér Lovagrend elnöke szakmai felkészültségével, gazdag emberi értékeivel, személyes példamutatásával sokat tett a hazai borászat minőségi megújulásáért.

Alig több, mint egy éve rendeztük meg az az első szabadon választott önkormányzat megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a Líceum dísztermében emlékülésünket. Thummerer Vilmos nem tudott személyesen részt venni az eseményen, de fontosnak tartotta videó-üzenetben megfogalmazni gondolatait az 1990-94 közötti képviselő testületi munkáról: "...nagy élmény, nagy izgalom volt az alakuló ülésen részt venni, a felnémeti és a szarvaskői polgárok bizalmából bejutni az egri képviselő testületbe. A gazdálkodási bizottságban dolgoztam, melynek akkoriban nagy jelentősége volt.

Az első költségvetés megtárgyalásánál különböző javaslatok hangzottak el, mire költse az önkormányzat a pénzét? Milyen vállalásokat tegyen? Felvetettem, hogy a felnémeti városrészben, amely évtizedeken át elhanyagolt volt, szükség lenne egy új iskolára! A lokálpatrióta frakció képviselői segítségével sikerült megszavaztatni a javaslatot, majd elkezdődött a tervezés, a kivitelezés. Azóta is, ha arra járok, jó szívvel, nagyon kellemes emlékekkel gondolok arra, hogy ennek az iskolának a létrejöttéhez én is hozzá járulhattam!" - fogalmazta meg.

 

Visszaemlékezését ezzel zárta: "Ti sem lesztek fiatalabbak. Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!"

Jó lenne, ha Thummerer Vilmos emlékét azzal is őriznénk, hogy a pásztorvölgyi iskolát Róla neveznénk el!

Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában