Volánbusz

2021.12.22. 14:00

Január elsejétől jelentősen megváltozik Eger helyi közlekedése

A városon áthaladó egyes regionális járatokat már helyi díjszabással is igénybe vehetik az egriek.

HEOL

Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

Jelentősen megváltozik Eger belterületén az autóbuszok közlekedése 2022. január elsejétől - tájékoztatta portálunkat szerdán a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága. Mint írták: nemcsak az eddig megszokott helyi járatok menetrendje módosul, hanem teljesen új buszjáratokat is indít a társaság. A változtatásokkal leginkább az iskolába, munkába járóknak szeretne kedvezni a Volánbusz. Egerben éjszakai buszjárat is indul, mely pezsgést hozhat a megyeszékhely életébe – a fiatalok nagy örömére. Az új járat már szilveszter éjszakáján is közlekedni fog.

A MÁV–Volán-csoport tagjaként a Volánbusz számára kiemelten fontos a helyi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás folyamatos fejlesztése, a menetrendi kínálat bővítése, a városi közlekedésben az egyes településrészek közötti összeköttetések javítása. Ennek érdekében több újdonságot is tartalmaz a megyeszékhely 2022. január 1-jétől módosuló buszközlekedése. A változtatások hat fő cél köré csoportosulnak:

 

1. A diákok iskolába járásának megkönnyítése, az iskolák jobb elérhetősége

Az iskolába járó diákoknak kedvez például a Volánbusz Lajosváros–Tihamér–Felsőváros–Felnémet–Berva útvonalon közlekedő új, 3-3A járata. Az új buszjárat a Mecskey út felújítása után tudja majd leginkább elősegíteni a Berváról, Vécsey-völgyből és az Almagyar városrészből Tihamérba járó iskolások utazását.

 

2. A műszakba járó dolgozók munkahelyükre történő bejutásának megkönnyítése, a munkáltatók jobb kiszolgálása

Ezt a célt szolgálja többek között az új 4-es sz. buszjárat, mely a 8-as és a 10-es helyi járatok összevonása után Berva–Felnémet–25-ös út–Tihamér–Ipari park–Lajosváros útvonalon közlekedve biztosít kedvezőbb eljutást a Berváról és Hajdúhegy 25-ös úthoz eső részéről a munkahelyükre ingázó, műszakba járó dolgozóknak. A vonalon közlekedő buszjáratok a reggeli, délutáni és esti műszakváltás idejéhez igazodnak. De ugyancsak jó példa erre az eddigi 12Y jelzésű autóbuszokat felváltó 112-es jelzésű új járat: a 12Y megszokott útvonala alapvetően nem változik, viszont a műszakváltásokhoz igazodva a 112-es járatok az Ipari Parkba való betérésük után – egészen a ZF Hungária Kft.-ig mennek. Az Ipari Parkba a TESCO Áruháztól induló 113-as járatok is eljutást biztosítanak majd, melyek a jelenlegi 13-as buszok vonalán közlekednek, de útvonaluk Lajosváros után az Ipari Parkig meghosszabbodik meghatározott időpontban.

 

3. Járatsűrítés, menetrend-összehangolás

Január elsejétől a város észak-déli tengelyén közlekedő 11-es, 12-es, 13-as és 14-es autóbuszokat a társaság például egymáshoz hangolva, egyenletesebben indítja: hétköznap reggelenként 5 perceként; napközben és hétvégén 15 percenként; hétköznap délutánonként 5-8 percenként, este pedig 15 percenként közlekednek a vonalcsalád járatai. De egyenletes időközönként indulnak járatok Felnémet és Berva felé is.

 

4. Helyközi járatok/regionális vonalak jobb bevonása a városi közlekedésbe – helyi tarifával

Az utasok helyi tarifával vehetik igénybe a 3405-ös és a 3406-os járatokat a városon belüli közlekedésre. Például a Füzesabony–Eger–Felsőtárkány között közlekedő, a megyeszékhelyen át észak-déli irányban haladó busz a Kistályai út megállóhelytől egészen a Sánc út megállóhelyig helyi díjszabással vehető igénybe a városon belüli utazásra. A 3405 és 3406-os vonalak járatai az 5-ös és 5A vonalon közlekedő helyijáratokat egészítik ki, gyakoribbá téve az eljutási lehetőségeket. A 3405-ös autóbuszok nagy részét ráadásul új, korszerű, nagy befogadóképességű csuklós járművekre cserélte a Volánbusz.

Szintén helyi tarifával vehetők igénybe a Lajosváros és Ózd között meghirdetett 3410-es helyközi járatok az InterRégió vonatokhoz csatlakozva, elérve a Belvárost és Hajdúhegyet a 25-ös főúton. A járatok a jelenlegi 17-es helyi vonalat váltják hosszabb útvonalon és érdemi vonatcsatlakozást biztosítva.

 

5. Új járatok

A korábban említetteken kívül több új vonalon is indulnak majd járatok. A megújuló 6-os vonal például a hét minden napján rendszeres eljutást biztosít majd a város két nagy lakóterülete, Lajosváros és Tihamér városrész között, csúcsidőben 30, azon kívül 60 percenként. De érdemes az új járatok közül kiemelni a 914-es éjszakai járatot is, amely pezsgést hozhat Eger éjszakai életébe – a fiatalok nagy örömére. Az új járat már szilveszter éjszakáján is közlekedni fog.

A MÁV-Volán-csoport célja, megteremteni hazánkban a modern közösségi közlekedést, melyben a MÁV és a Volánbusz együtt szolgálja az utasok érdekeit és a környezetvédelmet. Ennek egyik eleme az is, hogy április óta már az egri helyi bérletek is elérhetőek a MÁV mobilalkalmazásban. Ugyanezen termékeket, továbbá a teljesárú vonaljegyet a vasúti pénztárakban is meg lehet váltani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában