Felújítás

2021.12.16. 07:00

Jövőre kávézhatunk az egri bazilika árnyékában (fotók)

Nagyjából nyolcvanszázalékos készültségnél tart az egri bazilika felújításának első üteme. A munkálatok télen a templomon belül zajlanak, de műszakilag már a templomkert nagy része készen áll.

Szabadi Martina Laura

Felújítás alatt az egri bazilika

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

 – Jól halad s a végéhez közeledik az egri bazilika felújításának első üteme. Ha minden jól megy, húsvétkor szentmise tartható a már megújult belső térben – tájékoztatta lapunkat Rudolf Mihály építész, a rekonstrukció tervezője, a lebonyolító Hadas Műterem Kft. vezetője. Elmondta, jelenleg kívül lehetetlen dolgozni, de persze belül folyik a munka, a díszítőfestések restaurálásán dolgoznak. Úgy fogalmazott, ha számokat szeretnénk hallani, akkor a legtöbb területen nyolcvanszázalékos a készültség. 

– Mint ismert, a felújítást úgy ütemeztük, hogy közben mindennap szentmisét lehessen tartani a kivitelezéssel nem érintett templom belsőben. Az első ütemű építési területen a padok melletti bronzkandeláberek, illetve a padoszlopok már megújultak, de a sorrendiség miatt ezek egy raktárban várják, hogy az épp zajló műmárványozás, majd a bazilika padlóburkolata elkészüljön. Ezután kerülnek végleges helyükre. Az üvegmunkákat is befejezték, készen pompáznak a nagy kupola alatti tambur díszes ablakai. Az elektromos hálózat megújulásával eltűntek a látható vezetékek, illetve változik a megvilágítás módja is, amely jobban kiemeli a bazilika művészeti értékeit – fejtette ki az építész. Közölte, az elmúlt hónapokban az épületen új homlokzatfestés indult el, amely a székesegyház eredeti színvilágát idézi. Készült egy új körmeneti út, átrendezték a parkolókat. Az út mentén kávézó is várja majd a híveket és a turistákat, ezt az egri Bástya Építész Iroda tervezte. 

– Rendezzük a zöldfelületeket is, műszakilag már megújult a kert, csak a növényzet telepítése van hátra. Ahogyan már korábban említettem, több helyiség is új funkciót kap. A Szűz Mária-kápolna melletti toronytól nyugatra könyv- és kegytárgybolt lesz. A sekrestye alatti pincében vizesblokk épül – tette hozzá Rudolf Mihály. 

 

Amiképp arról már beszámolt: a karnagy és a kórus számára is létesítenek külön vizesblokkot és pihenőhelyiséget. A sekrestye felett raktár és egyben belső, csak a klérus által látogatható kiállítótér lesz, miseruhák és kegytárgyak bemutatására. A déli bejárat feletti padláson kialakítanak egy próbatermet kórusoknak. Az altemplomban gondoskodnak a páraelvezetésről és a korszerű világításról is. Az ereszcsatornákat szenzoros fűthető szállal látják el, korábban ezek gyakran a fagy miatt tönkrementek, emiatt pedig eláztak a falak, ami komoly károkat okozott. 

 

A szobrokat is megújították

 

A kültéri szobrok legtöbbje a rekonstrukció kezdetén is jó állapotban volt, csak le kellett tisztítani azokat. A két angyalszobrot azonban csak műkőből pótolták a negyven évvel ezelőtti felújításkor. Most két új mészkőszobrot faragott Baráz Tamás Munkácsy-díjas szobrász. A székesegyház nyugati oldalához a munkák során egy oszlopsor is került térelválasztásként. A felújítás négymilliárd forint körüli összegből valósul meg az állam támogatásával. 

A bazilika 1837-es felszentelése óta csak 1904 és 1910 között zajlott azon nagyobb renováció. A mostani második üteme jövőre kezdődik, ekkor majd a két tornyon és a szentélyben dolgoznak. A Szent Mihály torony tíz-tizenkét tagú csoportokban látogatható lesz, megtekinthetővé válik a nagyharang és az egykori tűzfigyelő őr szolgálati helye is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában