Szilveszter

2021.12.31. 14:04

Többen vesznek tűzijátékot a korábbiaknál Heves megyében

A szakemberek arra figyelmeztetnek, olvassuk el a tűzijáték használati utasítását használat előtt!

Sz. Sz. I.

Sokan vesznek tűzijátékot Egerben is

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Már az első napon nagyobb volt az érdeklődés a tavalyinál, mondta el lapunknak Luterán György pirotechnikus, az egri Konfetti Tűzijáték üzlet tulajdonosa. Szerinte a jelentős kereslet annak tudható be, hogy tavaly tiltások voltak a forgalmazással és a felhasználással kapcsolatban is. 

– Idén a megszokott módon lehet tűzijátékot használni, tehát akár közterületen is. Az emberek alapvetően a többlövésű tűzijátékokat szeretik, ami egy gyújtással kilenctől akár több száz lövésig terjedő sorozatot indítva nyújt látványos műsort. Az egylövéses rakétákat a különlegességek kedvelői veszik. Széles skálán mozog, ki mennyit költ, pár száz forinttól százezres tételekig terjed a számla. Az árak magasabbak a korábbinál. A gyártók nem sokat emeltek, de a szállítási díjak a háromszorosra nőttek – tájékoztatott Luterán György. 

A pirotechnikus szerint vannak termékek, amiket jól használnak az emberek, de a rakétáknál tipikus hibát követnek el.

Mint mondta, a pálcáját nem szabad a földbe leszúrni, mert akkor a szerkezet földön robbanhat fel. Minden hivatalos helyen vásárolt termékhez van magyar nyelvű használati útmutató. 

Luterán György szerint bosszantó a feketepiaci árusítás. A hivatalos kereskedők felhívják rá a hatóságok figyelmét, de nem látszik, hogy bármi is történne. Több, hazánkban betiltott termék került így a vevőkhöz, minden szilveszterkor több balesetet okozva. 

Sokan vesznek tűzijátékot Egerben is 

Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Szilveszter éjjelente sok kutya riad meg a tűzijáték robajától, és tűnik el otthonról. Rudas Aranka, a hatvani székhelyű Kutyaszív Állatmentő Alapítvány vezetője arról beszélt lapunknak, hogy az új év első napjaiban átlagosan tíz-tizenkét ily módon elkóborolt ebet fognak be, és visznek a telepükre. 

– Szerencsére a kutyák egy részében van azonosító csip, ők hamar visszakerülnek a gazdájukhoz, de átlagosan a fele itt marad nálunk. A hazajuttatásuk reménytelen, mert ráadásul tél elején igyekeznek a legtöbben szabadulni a kutyáiktól – részletezte Rudas Aranka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában