Turizmus

2022.01.20. 07:00

A fásultság ellenére idén is sokan nyaralnának külföldön

Elemzők szerint a három évvel ezelőtti szintekhez képest még mindig jóval kevesebben tervezik, hogy elmennek külföldre ­nyaralni, de azért az utazni vágyók kezdenek hozzászokni a rendkívüli helyzethez. Aki utazni vágyik, felvállalja a gyakran változó járványügyi helyzethez való alkalmazkodást.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

Míg tavalyelőtt, a koronavírus-járvány megjelenésének évében szinte senki nem nyaralt külföldön, tavaly már újra népszerű volt az országon kívül tölteni a vakáció heteit. Igaz, a következő járványhullámtól félve legtöbben be akarták fejezni az utazási szezont szeptemberig. Az volt a jellemző, hogy mindenki nyáron szerette volna kivenni a szabadságát. Sopkan ugyanis úgy gondolták, most menjünk, amikor megengedik, hogy utazzunk. Ezért besűrűsödtek a turnusok a nyári három hónapra és szeptember elejére. 

 

 

Most az utazási irodák tapasztalatai szerint az látható, hogy a kirándulás, a pihenés lehetőségét már nem engedik el az emberek, belefásultak a járványba, így aki megteheti, illetve mindenképp menni akar, az elindul. 

 

 

– Egyre inkább élénkül az érdeklődés, megkezdődtek a foglalások is – taglalta Juhász Otília, a gyöngyösi Staféta Tours Kft. irodavezetője. Az autóbuszos kirándulások iránti keresletet említette először. Szavai szerint tavaly közkedveltebbek voltak a görög utak, most az ottani várható szigorítások miatt ezek nem olyan népszerűek. 

 

 

– Rebesgetik, hogy csak a háromszor oltottak juthatnak majd be az országba, így ide még nem nagyon adtunk el nyaralást – részletezte. 

 

 

Hangsúlyozta, több partnerüktől megkapták már az idei katalógust, nem kényszerülnek tavalyiból dolgozni. Egyre kelendőbbek már most az európai körutazások, és megindultak a szállás- és a repülőjegy-foglalások is. 

 

 

– Azt tapasztaljuk, hogy nagy az utazási kedv, a vendégek háttérbe szorítják félelmeiket a járványtól. Akadnak foglalások a nyári szezonra is, hiszen arra vár mindenki, hogy májustól minden ország valamelyest könnyíteni fog, lazulnak az eddigi szigorú szabályok. A legnépszerűbb úti célok a görög szigetek, így például Zakynthos, illetve Törökország, Ciprus, Olasz-, valamint Horvátország – részletezte az irodavezető. 

 

 

Arról is érdeklődtünk, melyek a legégetőbb kérdések, melyeket a leendő utazók feltesznek az iroda dolgozóinak. 

 

 

– A lemondás körülményeire kíváncsiak elsősorban. Kérdés, hogy mi történik, ha megbetegednének, netalán kórházba is kerülnének, visszakapják-e befizetett pénzüket. Természetesen igen, a biztosításban ez szerepel. Ráadásul az ütemezett befizetés is rendelkezésükre áll, mely lehetőséget ad arra, hogy az utazás teljes összegét egy hónappal a kitűzött indulás előtt kelljen megtéríteni – tette hozzá. Elmondta, a három évvel ezelőtti „békeidőszak” számait talán nem fogják elérni, de véleménye szerint megközelíthetik, így jó esztendőre számít. 

 

 

Sokan maradnak az országon belül

 

Juhász Otília a belföldi utak népszerűségéről is beszélt. Mint mondta, a mindig kiemelkedő balatoni régió mellett sokan választják a városlátogatásokat, illetve a wellnessközpontokat. 

Aki viszont a külföldet választaná, érdemes ellátogatnia a konzuli szolgálat honlapjára, ahol országonkénti bontásban lelhetőek fel az aktuális információk. 

Fontos tudnivaló, hogy az Európai Bizottság által elfogadott új szabályok értelmében az európai uniós tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb mint kilenc hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában