Digitális eszközök

2022.01.12. 20:00

A füzesabonyi könyvtáros is érzi a Digitális Jólét Program előnyeit

A füzesabonyi könyvtár 2018-ban csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz (DJP). Január 4-én Princz Attila hálózatvezető kihirdette a közösségi oldalon, kik lettek az elmúlt év legjobb DJP-mentorai. A díjazottak között volt Bessenyei Éva könyvtáros is.

Sike Sándor

Bessenyei Éva otthon van a digitális eszközök használatában.

Forrás: Füzeshírek

– Nemrég a 2021-es év Heves Megye DJP-mentorának választották. Milyen szakmai út vezetett ehhez? 

– Füzesabonyban élek, felsőfokú tanulmányaimat Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen végeztem, első diplomámat könyvtár–informatika szakon szereztem, a második diplomám a biológiatanári képesítés. Mindkét szakot levelező képzésben, munka mellett teljesítettem. 

 

– Miért e szakokat preferálta? 

– A szakokat úgy választottam, hogy a hobbimmal kapcsolatos legyen. Szeretek olvasni, főleg szakmai irodalmat, de ugyanúgy szeretem a klasszikusokat s természetesen a világirodalmat. Mivel nem csak humán érdekeltséggel rendelkezem és nagyon szeretem a természetet, ezért kézenfekvő volt a biológia szak elvégzése is. A könyvtáros szakmában kezdtem el dolgozni a 2000-es években. 

 

– A digitális világgal hogyan került kapcsolatba? 

– Autodidakta módon fejlesztettem az informatikai tudásomat, és tanfolyamokat is elvégeztem, többek közt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szereztem képesítést a könyvtári informatika használatáról. A digitális világ átjárja a mindennapjaimat. Az okoseszközök jelen vannak, és ezekkel ismertetem meg az embereket. Én is ezeket használom: Instagram, TikTok, szkennelés, fotók és zenék digitalizálása… Minden jelentős szoftvert igyekszem megismertetni, és a használatukra buzdítani. 

 

– Hogy viszonyul a könyvekhez? 

– A munkám miatt rengeteg olyan könyvet ismertem meg, amit hétköznapi olvasóként nem biztos, hogy a kezembe vettem volna. Az olvasásra biztatom az embereket a mai világunkban, még akkor is, ha az interneten minden információhoz hozzá tudunk jutni. E-könyveket is tudunk olvasni, de véleményem szerint ezek nem adják vissza a papíralapú tudást. Olyan írók műveit tudtam például elolvasni, mint Jane Goodall, megismertem és levelezésben állok például a Durell foundationnal és számos állatkerttel. Szeretem az állatokat, főként a gorillákat és csimpánzokat. 

 

– Mi a célja a Digitális Jóléti Programnak és hogyan került kapcsolatba vele? 

– A program célja, hogy mindenkihez eljuttassa az internetet, a digitális világot, ezért tanfolyamokat szervezünk, eszközöket mutatunk be. Négy éve elvégeztem egy mentortanfolyamot, azóta beszámolókat küldök Forgácsné Rita észak-magyarországi területi képviselőnek. Már több tanfolyamot szerveztünk, és különböző digitális eszközök használatát mutattuk be. Idén egy 3D nyomtató került hozzánk, mely érdeklődést váltott ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában