Otthonfelújítási program

2022.01.07. 07:12

Az egri ügyvéd úgy látja, ezek a leggyakoribb problémák a lakásfelújítási támogatás igénylésekor

Dr. Csetneki Attila egri ügyvéd a Heolnak elmondta, melyek az otthonfelújítási programra jelentkezők leggyakoribb hibái. Előfordul, hogy nincs biztosítása a kérelmezőnek vagy az ingatlan valójában nem is lakás.

Szabadi Martina Laura

Sokan festésre vették igénybe a támogatást

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Január óta fogadja a Magyar Államkincstár (MÁK) a lakásfelújítási támogatásról szóló igényeket, mellyel legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni. A támogatás legfeljebb egy lakásfelújítás költségeinek a felére igényelhető utólag, fele-fele arányban fedezve anyagköltséget és munkadíjat – ismertette dr. Csetneki Attila ügyvéd. Elmondta, a leggyakoribb probléma az igénylők körében, hogy az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása áll fenn, de más problémák is vannak. 

 

– A MÁK beszámolója szerint szintén az elutasítási okok között szerepel, hogy nincs biztosítási jogviszonya a kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor vagy az azt megelőző egy évben. Szintén nem ritka, hogy az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van. Illetve, ha a benyújtást megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek. Előfordul az is, hogy az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem például beépítetlen terület), vagy nem megfelelő a tulajdoni hányad. Az elutasítás gyakori oka lehet, hogy a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét, illetve hogy csak a kapcsolódó dokumentumokat nyújtják be a kérelemhez kapcsolódó nyomtatvány nélkül, valamint hogy nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást – részletezte az ügyvéd. 

 

Az Államkincstár ugyanakkor kiemelte: a felsorolásban szereplő okok lényegesen ritkábban állnak az elutasítások mögött, mint a már említett köztartozás. 

 

– Népszerű a támogatás, több mint hárommilliárd forint került már a lakossághoz. Az átlagos támogatási összeg másfél millió forint körül alakult, az egy igénylőre eső kihasználtság tehát 50 százalék körüli, lévén, összesen hárommillió forintot lehet igényelni. Korábban már az is kiderült, hogy olyan nagyobb átalakítások kaptak főszerepet a felújítások között, mint egy új lépcső építése vagy rendbehozatala, vagy akár egy galéria építése. Emellett sok igénylő a falak burkolatát és festését fizette a pénzből, a fürdőszobai szaniterekből szerzett be újat, villanykapcsolókat és lámpákat cserélt ki. Esetleg új ajtót, ablakot és párkányt rakatott be. A támogatásban részesülők közül sokan a tetőt javították ki illetve szigetelték le, továbbá napelemet is sokan építettek be vagy cseréltek ki – mondta az ügyvéd. 

 

Kiemelte, hogy az otthonfelújítási támogatást még egy évig, 2022. december 31-ig igényelhetjük. A támogatási összeget csak a felújítás után kaphatjuk meg, az ahhoz kapcsolódó számlák alapján. Jó tudni, hogy a felújítási munkálatokhoz szükséges források előteremtésére kedvezményes lakásfelújítási hitel is elérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában