Az omikron gyorsan terjed, a siroki háziorvos azt tapasztalja, az oltatlanok közt gyakoribb

Ember legyen a talpán, aki képes megállapítani, hogy a Covid-pluszos tesztek esetében melyik kórokozó áll adott esetben a tünetek hátterében. Ezt kizárólag a virológus szakemberek tudják megállapítani – mondja dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, aki  érdeklődésünkre beszámolt a jelenlegi helyzetről.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Sirokban az ünnepeket követően lassan, de érzékelhetően emelkedik a betegszám – tájékoztatta lapunkat dr. Kristofori György háziorvos. Arról is beszélt, hogy a páciensektől azt kérik, csakis akkor jelenjenek meg személyesen a rendelőben, ha bizonyosak abban, hogy nem a koronavírus-járvány tüneteit észlelik magukon. Egyéb esetben inkább tárcsázzák a rendelő telefonszámait, vagy használják az online platformokat. Biztosan felveszik a szakemberek a telefont az alapos konzultációra, vagy a lehető legrövidebb időn belül visszahívják az illetőt, és egyeztetnek a teendőkről. 

 

– Aki bizonytalan, illetve otthon nem tud tesztet készíteni, és elfárad a rendelőig, azt az épület előtt mindenképp teszteljük – tette hozzá a doktor. – A napokban három esetet szűrtünk ki ilyen módon. Azt tanácsolom, hogy a fertőzöttek mindenképpen maradjanak otthon, és szedjék az általunk felírt gyógyszereket, különös tekintettel a D-vitamint. 

 

Hangsúlyozta, hogy a faluban kiszűrt Covid-pluszos betegek egy-két kivétellel mind oltatlanok voltak. A fertőzöttel egy háztartásban élő hozzátartozók lehetőleg csak akkor hagyják el az otthonaikat, ha be már felvették az oltást, illetve negatív a tesztjük. Arra is kitért, hogy nagyon sokan hívják a rendelőt mozgásszervi, szív- és érrendszeri panaszokkal, általános gyengeséggel, szédüléssel. Ezeket okozhatja a hirtelen betört hidegfront is. A januári pár napos tavasz után pénteken reggelre mínusz 10 fokra ébredtek Sirokban. Ez a változás az egészséges szervezetet is megviseli. 

 

Az omikron variáns gyors terjedéséről a háziorvos is minden szakirodalmat elolvas, s kiindulópontnak a kormányzati tájékoztató oldalt tekinti. A Koronavírus.gov.hu legfrissebb információi szerint a fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése. A hazai fertőzések több mint tíz százalékát már ez a vírusvariáns okozza. Az omikron duplázási ideje nagyon gyors, másfél, három nap alatt duplázódhat a vírust elkapók száma. Az eddigi tapasztalatok szerint az új változat ugyan valamivel ritkábban okoz nagyon súlyos eseteket, de a korábbiaknál nagyobb arányban betegíti meg az oltottakat és a fiatalokat. 

 

Még mindig korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az omikron vírus klinikai súlyosságáról. Több adatra van ugyanis szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a különböző életkorú és egészségi állapotú fertőzöttek esetén a megbetegedés várható hatásáról, s legfőképpen arról, hogy mindezt hogyan befolyásolja a korábbi védőoltás vagy éppen a fertőződés kiváltotta immunitás. 

 

Az Európai Unióban az egészségügyi szerveknek jelentett eseteknél nagy a tünetmentesek aránya. Súlyos állapot, kórházi kezelés szükségessége vagy haláleset nagyon ritkán fordult elő. Az első esetek jellemzően az utazók, aktív dolgozók és rokonaik, barátaik körében fordul elő, akik alapvetően a fiatal, egészséges, komoly alapbetegséggel nem rendelkező lakosságcsoportot jelentik. 

 

Különbözik az omikron és a megfázás - A klasszikus tünetek, mint a láz, a köhögés és az ízlelés, szaglás elvesztése már csak az omikronfertőzöttek ötven százalékánál jelentkezett, a helyükbe az étvágy elvesztése lépett. Figyelmeztetnek, hogy senki se keverje össze a Covidot egy átlagos megfázással, mivel kiszámíthatatlan, hogy a gyorsan terjedő omikron variáns kinél milyen súlyos tüneteket okozhat később! Az egymás után felbukkanó mutációk különösen fertőzőképesek. A szakértők szerint a delta és az omikron fokozott maszkviseléssel kivédhető. Elhangzott már olyan javaslat is, hogy húzzunk két maszkot. Az eddigi jelzések arra utalnak, hogy az omikron esetében is működnek a tesztek, de csak akkor, ha elvégzésük időpontjában magas a vírusmennyiség a szervezetben. A Webbeteg.hu tanácsa szerint, ha felmerül a fertőződés gyanúja, következzen 3–5 nap karantén, s ezután jöjjön a tesztelés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában