Interjú

2022.01.28. 06:49

Biztonságban tudják sérült gyermeküket az egri napközi otthonban

A közelmúltban vehette át az Egri Lokálpatrióta Egylet szavazással kiérdemelt díját az Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona. A hiánypótló intézmény hétköznapjairól és az eddig megtett két és fél évtizedről kérdeztük Flaskay Mihályt, az alapítvány ügyvezető elnökét.

Guti Rita

Sajgóné Kondrát Mariann vette át a díjat Habis Lászlótól, az ELE elnökétől

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Milyen elhatározásból és mikor jött létre a szervezet és az intézmény? 

– Az alapítványt autista gyerekeket nevelő szülők alapították 1997-ben, mivel gyermekük oktatásának kérdése problémát jelentett. Először óvodát és iskolát, majd támogató szolgáltatást és napközi otthont indítottunk be, mivel felnőtté válásukkal egy időben foglalkoztatásukat kellett megoldani. Az élet követelte ki e lépések megtételét, a szükséges intézmények létrehozását. Az alapítvány átlépte saját határait, s mára már nemcsak az autisták, hanem más típusú fogyatékossággal élők számára próbál segítséget nyújtani. Maga a napközi otthon 2004-ben nyitotta meg kapuit a Bem tábornok úton egy átalakított katonai raktárépületben. 2013-ban egy pályázat segítségével az épület teljesen megújult, kibővült, és azóta modern, jól felszerelt és szép körülmények között biztosítja az ellátást. 

 

– Ha jól tudom, az ön testvéröccse ott volt az alapítók között, s ön az ő tragikus, balesetben bekövetkezett ­halála után vette át a szervezet irányítását. 

– Így van, 2010-től vettem át az alapítvány ügyvezetését, és azért, hogy az alapítvány működése zökkenőmentesen tovább mehetett, sokat köszönhetek a helyettesemnek, Sajgóné Kondrát Mariann-nak, aki Flaskay László halála után mindenben a segítségemre volt. A díjátadón is ő képviselte a szervezetet. A napközi otthon vezetője pedig Puzsikné Tóth Hajna. Az ő és munkatársai áldozatos munkájának köszönhető, hogy a napközisek biztonságos, szeretetteljes környezetben tölthetik mindennapjaikat. 

 

– Hányan járnak a ­napközibe jelenleg és mivel töltik az időt? 

– Kezdetben nyolc, jelenleg 24 autistát tud befogadni a napközi. Huszonnyolc beiratkozott tagunk van, de természetesen nem jön mindenki mindennap, a napi létszám változó. Igyekszünk értelmes elfoglaltságot nyújtani az ellátottak számára. Ilyenek a zenei foglalkozás, testnevelés, úszás, táblajátékok. Mivel szociális intézmény vagyunk, a fejlesztés nem feladatunk, mégis törekszünk arra, hogy egyéni képességeiket minél inkább kibontakoztathassák. Ezért is szerveztük meg intézményen belül a fejlesztőfoglalkoztatást, például divatékszer-, művirág ünnepi dekoráció készítést vagy más kézimunkát. Örömteli, hogy akad olyan tagunk, aki az idő haladtával bekapcsolódott a munka világába. 

 

– Az alapítvány napközi otthona az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye mellett lett kialakítva, a Bem tábornok úton, jól megközelíthető helyen… 

– Az alapítvány, és így a napközi otthon normatív állami hozzájárulásból és pályázatokból tartja fenn önmagát. Ahogy már korábban említettük, 2012-ben az egri önkormányzattól kaptuk a leromlott épületet, melyet pályázati pénzből felújítottunk és teljesen korszerűvé átépítettünk Elmondható, hogy biztonságos helyen, tökéletes tárgyi és személyi feltételek között működik. 

 

– Mi a továbbfejlődés iránya? 

– Arra büszke vagyok, hogy sikerült megteremteni intézményeink stabil, biztonságos működéséhez szükséges anyagi feltételeket. Ezt igazolja többek között a közelmúltban lezajlott Állami Számvevőszék által tartott vizsgálat is. A napközi és a támogató szolgálat megbízható működése mintegy ötven család mindennapjai számára jelent segítséget. A jövőt illetően legjelentősebb célkitűzésünk, hogy szeretnénk megoldani ellátottaink egy része számára az otthont nyújtó ellátást, vagyis a támogatott lakhatást. Az alapítvány elmúlt 25 évi munkájának elismeréseként tekintünk az Egri Csillag díjra és e szellemben folytatjuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában