PET Kupa

2022.01.22. 19:46

Egy hét alatt háromszáz kilométert tett meg a jeladó a Tiszán

A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Január 7-én Berberovics Krisztián, a PET Kupa folyómentőjekét helyszínen engedett el GPS-jeladóval ellátott palackokat. Az egyik a kiskörei vízlépcsőnél állt meg.

Molnár Helga

A képen látható plasztikkajak a Tiszából kiszedett palackokból készült, csütörtökön szódával szentelték fel. Epres Attila színművész (jobbra) ebben engedte el a jeladós palackot Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Tiszai PET Kupa hulladéktérképező kutatása, miután újabb GPS-jeladóval ellátott palackokat indítottak útjukra a Bodrogon és a Tiszán a PET Kupa szakemberei. A Tivadarnál vízre bocsátott jeladó palack minden eddiginél nagyobb utat tett meg a Tiszán, a napokban a kiskörei vízlépcső állította meg. A Kiskörei Szakaszmérnökségen csütörtökön mutatták be a palackot, illetve a hulladékmentes Tisza projektet. 

 

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke elmondta, a vízlépcső, amely jövőre ünnepli ötvenedik születésnapját, sok feladatot lát el, így szerepe van a vízminőségi kárelhárításban is. 

 

– A legutóbbi védekezés 479 napig tartott, ez rekord, és végül 80 tonna hulladék összegyűjtésével zárult a projekt novemberben. Most viszont újra munkába állhatunk, hiszen a januári árhullám miatt ismét sok szemét torlódott fel – tette hozzá. 

 

Ilcsik Csaba, a WaterScope Zrt. ügyvezető igazgatója is felszólalt, hiszen ez a cég fejlesztette ki a jeladót. Mint közölte, több éve együtt dolgoznak a PET Kupásokkal. A fejlesztés során az első típusok nem feleltek meg az elvárásoknak, de végül megtalálták azt a technikát, amely a vízen úszva a megfelelő mennyiségű jelet közvetít. 

 

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója kifejtette, a jeladóval ellátott palackkal arra a kérdésre keresik a választ, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni adott idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el. 

 

– A válasz korántsem egyértelmű – húzta alá. – Míg a közhiedelem szerint palackokat jelölni nem érdemes, mert azok úgyis leúsznak a tengerig, a PET Kupa önkéntesei az elmúlt tíz évben gyűjtött palackposták alapján tudják, hogy ez nem így van. A Hulladékmentes Tisza projekt keretében két éve változatos technológiák alkalmazásával folyik a palackjelölés. 

 

A tiszai palack szédületes sebességgel haladt. Egy nap alatt Tokajig jutott, két helyen hosszabban időzött, hogy aztán egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a kiskörei vízlépcsőnél torpanjon meg. Az, hogy nem jutott át rajta, igazolja, hogy a duzzasztómű védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Mindezek után Epres Attila színész, kajakos, petkalóz plasztikhajóba szállt és útjára engedte a jeladós palackot. 

 

Speciális jeladók segítenek ezután

 

A januári palackelengedés már a harmadik kísérlet volt. Az első, 2019 májusában elengedett PET-palackoknak hamar nyomuk veszett. A második palackelengedés egy teljesen más technológia alkalmazásával egy évvel ezelőtt történt, akkor már a palackok mozgása online térképen keresztül is nyomon követhető volt, de csak rövid ideig. A Waterscope Zrt. továbbfejlesztette speciális jeladókat. Az eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik, minden tizenötödik percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában