Tisza Pet Kupa

2022.01.20. 16:01

Egy hét alatt háromszáz kilométert tett meg egy jeladó a Tiszán

A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyag szennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélyük van a sikerre. Január 7-én Berberovics Krisztián, a PET Kupa folyómentője – az árhullám tetőzését kihasználva – két helyszínen engedett el GPS-jeladóval ellátott palackokat. Az egyik a Kiskörei Vízlépcsőnél állt meg.

Molnár Helga

A plasztikkajak a Tiszából kiszedett palackokból készült, tegnap felszentelték, Epres Attila színész ebben engedte el a jeladós palackot.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Tiszai PET Kupa hulladéktérképező kutatása, miután újabb GPS-jeladóval ellátott palackokat indítottak útjukra a Bodrogon és a Tiszán a PET Kupa szakemberei. A Tivadarnál vízre bocsátott jeladó palack minden eddiginél nagyobb utat tett meg a Tiszán, a napokban a Kiskörei Vízlépcső állította meg. A Kiskörei Szakaszmérnökségen csütörtökön mutatták be a palackot, illetve a hulladékmentes Tisza projektet.

 

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke elmondta, a vízlépcső, amely jövőre ünnepli ötvenedik születésnapját, sok feladatot lát el, így szerepe van a vízminőségi kárelhárításban is.

 

– A legutóbbi védekezés 479 napig tartott, ez rekord, és végül 80 tonna hulladék összegyűjtésével zárult a projekt novemberben. Most viszont újra munkába állhatunk, hiszen a januári árhullám miatt ismét sok szemét torlódott fel – tette hozzá.

Cikkünk folytatását a Heves Megyei Hírlap január 21-i számában olvashatjátok! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában