Egererdő

2022.01.05. 08:35

Huszonegy hevesi településen ültettek fákat

Ötszörös intenzitással folyt a fatelepítés idén ősszel a Településfásítási Programban Heves megyében. Az Egererdő Zrt. illetékességi területén fekvő községek és városok közül tavalyelőtt lombhullatás után öt, tavaly huszonöt helyszínen kezdték zöldebbé tenni a közterületeket. 

T. B.

A múlt év őszét záró faültetés Egerlövőn

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

 

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint Heves megyében huszonegy település pályázott sikerrel, Abasár, Apc, Bélapátfalva, Domoszló, Dormánd, Egerszalók, Feldebrő, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Kápolna, Kerecsend, Kerekharaszt, Markaz, Mezőszemere, Parád, Petőfibánya, Szűcsi, Tarnalelesz, Tarnaörs, Tarnaszentmária, valamint Visonta, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, az Egererdő Zrt. gazdálkodási területén Borsodnádasd, Farkaslyuk, Bogács és Egerlövő fásított. 

 

Az Egererdő szerint a tízezer lélekszám alatti települések minimum 10, maximum 30 fát igényelhettek, 19-féle fafajból választhattak. Voltak kőrisek, hársak, tölgy, eperfa, díszalma- és körte, platán. Jellemzően egy-egy település 2–5 fafajból igényelt csemetét. 

 

A fákat minden esetben a helységek belterületére ültették el, így kerültek közülük közösségi terekre, iskolák, óvodák udvaraira, temetőkbe, települési utcákra is. A sorfák további gondozása az önkormányzatok feladata, de természetesen szakmai segítségért fordulhatnak a települések az Országos Erdészeti Egyesület és az Egererdő munkatársaihoz is. 

 

Az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi ültetési időszaka alatt 19 megye 514 településén együttesen 14 ezer sorfát telepítettek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában