Kisebb fennakadásokkal indult az iskola Heves megyében, több oltatlan tanár bízik a méltányosságban

Bár megyénk oktatási intézményeiben a legtöbb pedagógus beoltatta magát, néhány százalékuk nemet mondott a vakcinára. Ők most fizetetlen szabadságon vannak, az iskolába nem léphetnek be, s kérelmet nyújtottak be az emberi erőforrások miniszteréhez.

Barta Katalin

Néhány tanár nem kért az oltásból, s vagy felmondtak, vagy kérelmet adtak be

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szűkebb hazánk állami fenntartású oktatási tanintézeteiben kisebb-nagyobb fennakadásokkal indult az oktatás. Braun Péter, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, egy kollégájuk döntött úgy, hogy nem oltatja be magát, így közös megegyezéssel távozik az intézményből. Néhány pedagógus január 3-tól fizetetlen szabadságon van, s kérvényt nyújtott be Kásler Miklóshoz abban a reményben, hogy az emberi erőforrások minisztere felmenti őket a kötelező oltás alól. Erre egy tavaly december 21-én megjelent kormányrendelet nyújtott lehetőséget, amelyben a tárcavezető, a „járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel, az operatív törzs javaslatának figyelembe vételével” felmentést adhat a pedagógusoknak a kötelező oltás alól. 

 

– A kérelmekre eddig nem érkezett válasz, ezért ezeket a kollégákat egyelőre helyettesíteni kell. Tantárgyfelosztást kell módosítani és az órarendet is változtatnunk kell. Ezekkel az átmeneti megoldásokkal még képesek vagyunk az oktatást biztosítani, hosszú távon azonban biztosabb, kiszámíthatóbb forgatókönyvre van szükség – mondta Braun Péter. 

 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy megyénk két tankerületének iskoláiban hogyan indult az év. Kérdéseinket elküldtük az Egri és a Hatvani Tanke­rületi Központba is. Arra vártunk választ, hogy a hozzájuk tartozó köznevelési-oktatási intézményekben milyen a pedagógusok átoltottsága, illetve mi történik azokkal a tanítókkal, tanárokkal, akik tavaly december 30-ig nem vették fel a számukra kötelezően elrendelt koronavírus elleni oltást. 

 

Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a napokban kiadott hivatalos közleményt ajánlották figyelmünkbe. Ebben az áll, hogy a 78 ezer pedagógus 94 százaléka már beoltatta magát, három százalékuk szakorvosi ellenjavallatot, egy százalékuk miniszteri mentesítést kapott, két százalékuk pedig betegállományban van vagy a mentesítési kérelmének elbírálására vár, amely napokon belül lezárul. 

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) készített egy egyenlevelet is azoknak, akiknek szükségük lehet a kérelemre. A mintát a PDSZ oldalán találják. A kormányrendelet egyébként arra is kitér, hogy az oltatlan, fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok ügyintézés miatt csak három napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be az iskola területére. 

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak azt nyilatkozta, hogy a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján az iskolák nagyjából kétharmadában csak kisebb-nagyobb nehézséggel tudott elindulni a tanítás január 3-án. Az egyharmaduknál egyáltalán nincs probléma, mert mindenki megkapta az oltást. 

 

Csoportok összevonása is lehetséges

 

Horváth Péter elmondta, az intézmények többségében 4-5 százalékos a kiesés, de túlmunkával, csoportok összevonásával sikerül a helyzetet kezelni. Ám akadnak olyan helyek, ahol ez az arány durvább, így a tankerületekkel, fenntartókkal együtt próbálják megoldani a gondot. A helyettesítés sokszor tankerületen belüli átszervezést igényel, szükség lehet arra, hogy a teljes átoltottságú iskolákból menjenek át máshová a tanárok helyettesíteni néhány órát. A méltányossági kérelmekről sem szabad megfeledkezni, mert ha alapos indok van rá, és ezt dokumentálni is lehet, akkor a miniszter mentességet adhat a kötelező oltást visszautasító pedagógusoknak. Olyan betegségekről lehet szó, amelyek nem tartoznak bele az objektíven elbírálható mentességi körbe, vagy akiknek már csak ez a félévük van hátra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában