Per a láthatáron

2022.01.13. 07:00

Még több részlet derült ki Berecz Mátyás várból való elbocsátásáról

Mirkóczki Ádám ­elmondta miért rúgta ki Berecz Mátyást az önkormányzati fenntartású vármúzeum. Berecz Mátyás pedig azt, korábban senki nem jelezte neki, gond, ha nem folyamatosan egy telephelyen tartózkodik.

Szabadi Martina Laura

Berecz Mátyás az egri közgyűlés egyik ülésén. A muzeológust eltávolították a várból

Forrás: Heves Megyei Hírap

Fotó: Huszár Márk

A napokban az önkormányzathoz közeli médiaportálon nyilatkozott váratlanul Mirkóczki Ádám polgármester arról, hogy miért bocsátották el Berecz Mátyást a Dobó István Vármúzeumból. Mint ahogy arról beszámoltunk, az önkormányzati képviselőt, aki egyben az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje is, múlt hét hétfőn küldték el azonnali hatállyal főmuzeológusi állásából. A fentiek nyomán lapunk is érdeklődött a polgármesternél, aki azt írta, az alábbi tájékoztatást kapta a vármúzeumtól. 

 

– A munkavállaló munkavégzési helye a Dobó István Vármúzeum egri Baktai úti telephelyén volt. A telephelyen tartott munkáltatói ellenőrzés során feltárásra került, hogy a munkavállaló az ellenőrzéssel érintett két hónapos időszakban az előírt munkaidőben több alkalommal egyáltalán nem jelent meg a munkahelyén, és számtalan további alkalommal, jellemzően több órára engedély nélkül, önhatalmúlag hagyta el a munkavégzési helyét. Mivel a munkavállaló a távollétének tényét a munkáltató felhívására nem vitatta, de annak jogos indokát nem tudta adni, így a sorozatos távolléte igazolatlannak minősül. A munkavállaló további súlyos kötelességszegést követett el azzal, hogy a munkaidő-nyilvántartásban rendszeresen valótlan adatokat szerepeltetett, amikor az utóbb igazolatlannak bizonyult távollétének időtartamát ledolgozott munkaidőként tüntette fel. A munkavállaló ezáltal az igazolatlan távolléte idejére munkabért igényelt, illetve kapott – írta. 

 

Minderről megkérdeztük Berecz Mátyást is, aki elmondta, súlyos személyiségi jogi kérdéseket felvet, hogy a polgári munkahelyével kapcsolatban információt szolgáltatnak ki, ami ráadásul erős ferdítés és aláássa a jó hírnevét. 

 

– Arra hivatkoznak, hogy tavaly december 30-án félnapi távollétem van dokumentálva. Akkor épp valóban nem a Baktai úti telephelyen tartózkodtam, ám ez is legfeljebb szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetést, megrovást indokolna. A fenti napon túl, arra hivatkoznak még, hogy az elmúlt két hónapban előfordult, engedély nélkül hagytam el a telephelyet, mikor a jelenléti ív szerint dolgoztam. Úgy gondolom, hogy ha egy munkahelyről folyamatosan kijárna a munkavállaló az nem az év végén tűnne fel a főnökének. Egyébként ha ilyen történik, arra a munkáltatónak tizenöt napon belül kel reagálnia írásban vagy szóban, de az elmúlt kétéves múzeumi munkám során sem a kérdéses időszakban, sem pedig korábban nem kaptam ilyen vonatkozású észrevételt. Tehát vagy fogalma sincs a vezetőségnek, hogy mit csinálnak a múzeum dolgozói vagy koholmányról van szó. A jogi szakértőm szerint az indokolás a munkaügyi bíróságon garantált bukás lesz a várnak – reagált Berecz Mátyás a fentiekre. 

 

Mint ismert, a decemberi közgyűlésen a képviselő testvérét, Berecz Kálmánt, kápolna polgármesterét távolította el a grémium az Evat igazgatótanácsából hosszas vita után. A beadvány előterjesztője a polgármester volt, azt a városvezető támogatói, illetve a Fidesz-frakció szavazta meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában