Hősök emlékműve

2022.01.28. 08:29

Megemlékeztek a világháborús áldozatokról Mátraderecskén

Katonai tiszteletadással koszorúzták meg a hősök emlékművét Mátraderecskén, felidézve doni áttörés 79 évvel ezelőtti tragédiáját.

B. K.

Mátraderecskén is méltóképp tisztelegtek 

Az eseményen részt vett dr. Hegedűs János ezredes, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke, valamint Kiss Róbert ezredes és Maruzs Roland alezredes. Ott volt az eseményen a szolnoki helikopterbázis Légierő Zenekara és a Szolnok helyőrségtől kirendelt díszalegység is.  A rendezvény fővédnöke Horváth László, a térség országgyűlési képviselője volt. 

 

Forgó Gábor, a település polgármestere elmondta, immár tizenkettedik éve emlékeznek meg hőseikről, akik közül sokaknak még a sírjuk helye is a homályba vész, s esetenként csak annyi tudható róluk, hogy melyik orosz falu közelében estek el. Mátraderecskéről és környékéről rengetegen harcoltak a Donnál, embertelen körülmények között, mínusz 30–40 fokos hidegben. – A mi feladatunk most az, hogy emlékezzünk és köszönetet mondjunk a jelen lévő hozzátartozóknak és a katonáknak, akik parancsot teljesítve védték a hazát. 

 

- Köszönet jár a mindennapi mai hősöknek is, akik az egészségüket vagy akár az életüket kockáztatják értünk. A közszolgáltatásban, az egészségügyben dolgozók, a katonáink, a rendőreink, a köztisztviselők, a tanárok mind elismerést érdemelnek. Egy kis közösség addig él, amíg meg tudja köszönni hőseinek a cselekedeteit és emlékezni képes rájuk – mondta ünnepi beszédében a település vezetője. 

 

Erdőkövesden is méltóképp emlékeztek meg a háborúban elesettekről. A túlélők már nincsenek közöttünk, ám a leszármazottak nem felejtik elődeik áldozatát. Sok család ma is gyászol, hiszen a doni tragédia után sokan maradtak apa, fivér nélkül. A falu központjában álló világháborús emlékműnél katonai díszőrség részvételével, az alkalomhoz illő verssel, kulturális műsorral emlékeztek az áldozatokra, s helyezték el a hála koszorúit. 

 

Az előző évek hagyományaihoz híven Váraszón is megkondult a harang a doni áttörésben elvesztett férfiakért. Fejet hajtottak a világégés áldozatai emléke előtt, és koszorút helyeztek el a számukra állított helyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában