Szálló por

2022.01.26. 17:59

Megint rossz Eger levegőminősége

Egy időre fellélegzhettünk, azonban ismét egészségtelen minősítést kapott Eger levegője.

HEOL

Illusztráció

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján; veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, és további nyolc település - Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác - levegőminősége kapott egészségtelen minősítést - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán.

 

Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

 

A kisméretű aeroszol-részecskék rövid távon, magas koncentrációban többi között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát - ismertették.

 

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

 

Javasolják, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, hordjanak maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken - olvasható közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában