Megszólalt a gyöngyösi háziorvos: ezt tegye a karantén után!

Hét nap lett a felnőttek karantén kötelezettsége a tünetek kezdetétől, de öt nap után egy negatív teszttel szabadulhatnak. Dr. Mangó Gabriella azonban óvatosságra int és azt is elárulja, mi a teendő, ha véget ért a karantén.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella Fotó: Facebook

A tünetek kezdetétől már csak hét nap a karanténkötelezettség a felnőtteknek és öt nap után egy negatív teszttel szabadulni lehet belőle, ennek ellenére a gyöngyösi háziorvos, dr. Mangó Gabriella óvatosságra int - számolt be róla a Ripost.

 

- Rekordgyorsasággal terjed az omikron. Tele vagyunk betegekkel! A legáltalánosabb tünetek a fejfájás, torokkaparás, torokfájdalom, láz, hőemelkedés, éjszakai izzadás, de van, akinél hasi fájdalom, hányás, hasmenés is jelentkezik – kezdi a tünetek felsorolásával a doktornő. Majd hozzáteszi: van, hogy véletlen derül ki a fertőzöttség, tünetek nélkül. Például, ha valaki kontaktszemély, vagy kíváncsiságból végeztet gyorstesztet. mely pozitív eredményt hoz.

 

- Ezt nevezem meglepetés-pozitívnak, nekik akár öt nap karantén is lehet, amennyiben a felmentés előtti tesztjük negatív. Viszont, nagyon sok esetben látom, hogy a gyorstesztek, pláne az oltottaknál, negatívak. Csak a PCR mutatja ki a vírus jelenlétét! Az oltottak sokszor fél napos, 1-2 napos enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget - fogalmazott dr. Mangó Gabriella az interjúban.

 

A gyöngyösi háziorvos azt is elmondta: aki a hét napos karanténból szabadul, ne legyen abban biztos, hogy a hetedik naptól ő már nem fertőző, ezért, ha lehet, maradjon home office-ban, hagyjon ki pár napot a közösségi életből és még utána is vigyázzon a barátaira, ismerőseire, rokonaira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában