Értékelés

2022.01.18. 17:30

Sikeres volt az elmúlt év Gyöngyöstarjánban

Gyöngyöstarjánban nagyszabású felújításokkal telt az elmúlt esztendő. Ezek közül is kiemelkedett az általános iskola, a közösségi ház és a községháza immár befejezett energetikai korszerűsítése.

Szabó István

A közösségi ház felújított tetején napelemek adják a hatékony energiaellátást Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Czímer Tamás

A település három közintézményét érintő beruházásra már 2017-ben pályázatot nyert az önkormányzat, de forráshiány miatt le kellett állítani a közbeszerzést, számolt be lapunknak Kiss Viktor polgármester. Mint mondta, úgy érezték, egyre távolabb kerülnek attól, hogy a kivitelezésre sor kerülhessen. 

 

 

– Mivel ezt a fejlesztést semmiképp sem akartuk veszni hagyni, segítséget kértem Horváth László országgyűlési képviselőtől, és hála neki, a támogatásával sikerült a kormánytól 47 millió forint pluszforráshoz jutni. A községháza, az iskola és a közösségi ház modernizálásának teljes összege több mint 223 millió forint volt – emlékezett vissza Kiss Viktor. 

 

 

Hőszigetel­ték az épületegyüttes külső falait és a lapos tetőt. A nyílászárókat korszerű, műanyag keretszerkezetű ajtókra, ablakokra és tetőablakokra, valamint korszerű üvegtéglákra és tető-felülvilágítókra cserélték. Az állandó hőmérsékletű gázkazánokat kondenzációs üzeműre cserélték, és időjárás-követő szabályozással tették hatékonyabbakká. Az intézmények régi részében található hőleadókat termosztatikus szeleppel ellátott acéllemez radiátorokra cserélték, és füstgázelvezető rendszert építettek ki. A tetőre 18 kilowattóra csatlakozási teljesítményű napelemes rendszert telepítettek, déli tájolással. 

 

 

A községvezető elmondta, hogy emellett az önkormányzat hárommillió forint feletti önerőből megépítette a közösségi ház bejárata előtti lépcsőt, illetve végzett burkolási munkákat, és szintén saját forrásból, csaknem 2,5 millióból történt a belső nyílászárók cseréje. A közösségi háznál a villámvédelem teljes felújítása is szükségessé vált, ennek szintén önerős költsége nem sokkal volt kevesebb 2,5 millió forintnál. Az épület tetőszerkezete pályázati forrásból épült újjá több mint 19 millió forint értékben. 

 

 

– Egymilliós önerőből rendeztük a temető közkútjainak és kiskapujának a környékét. Szintén önerőből sikerült megépíteni azt a nyitott színt, amely a már meglévő gépparkunkat óvja. Ehhez köszönöm a tűzoltó-egyesület segítségét, valamint Tóth Attila helyi vállalkozó közösségi munkáját az udvar megújításában. Az udvart egyébként a HE-DO Kft. által ingyenesen biztosított tört betonnal, mart aszfalttal terítettük le, így megspóroltuk a beton árát, de az egyéb építőanyagok, mint a faanyag, a cserepes lemez több mint 800 ezer forintba került – összegezte Kiss Viktor. 

 

 

A polgármester hozzátette, tavaly 20,4, az elmúlt két évben összesen 342 millió forint pályázati pénz érkezett beruházásokra a községbe. 

 

A jövő házai

 

A községházán gyakran leng a babazászló. Kiss Viktor elmondta, van úgy, hogy egyszerre kettőt is kitűznek újszülöttek köszöntésére. A gyarapodó gyermekáldás okán már új építési telkeket is kialakítottak önkormányzati területen. A hat új, kertes házhely teljes közművesítését szintén pályázati pénzből végzik. 

 

 

Látványos programok is voltak

 

A munka mellett, a járványhelyzet ellenére is volt azért lehetőség szórakozásra a településen. Júniusban, a Nyitott pincék napján, tíz helyi borászat nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A falumúzeum udvara az elmúlt időszakban gasztrorendezvénytérré vált, ahol a helyi egyesületek főztek. A pincék közötti közlekedést a Dotto kisvonat segítette, emellett Gyöngyösről ingyenes autóbuszjárat ingázott a programra. A decemberi hagyományos Luca-napi forgatagban késő estig helyi csoportok léptek fel a színpadon, a napot pedig utcabál zárta. Megrendezték a boszorkány-szépségversenyt, a helyi borászok által felajánlott nedűből hatszáz literes üstben készült a forralt bor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában