MÁV

2022.01.24. 06:50

Színesfémtolvajok miatt késett a vonat Hatvan és Budapest között

Sokadszor loptak kábelt a MÁV vonalain, így jelentős fennakadás volt hétfőn és kedden a Hatvant Budapesttel összekötő vasúti vonalon is. A MÁV feljelentést tett.

Kiss Balázs Levente

Nehézkessé vált Hatvanból a fővárosba eljutni a rézre utazó fémtolvajok miatt Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Albert Péter

Hétfő estétől egészen kedden kora délutánig fennakadások, késések jellemezték a vasúti közlekedést a főváros és Szolnok közti és a Budapest–Hatvan vonalon. Itt hosszabb menetidőre kellett számítani, több járat kimaradt a kedd reggeli csúcsidőszakban. A vasúti közlekedésben kábellopás okozott zavart a kőbányai szakaszon, ami a biztosítóberendezés meghibásodását okozta. A MÁV Zrt. közlése szerint a rendőrségi helyszínelés miatt a helyreállítás elhúzódott, így csak a kedd délutáni órákra állt helyre a menetrend a Keleti pályaudvart érintő vonalakon. A javítási munkák ideje alatt több elővárosi vonatot indítottak, valamint a Volánbusz elővárosi járatain és a Budapesti Közlekedési Központ több járatán, a gödöllői HÉV-en is elfogadták a vasúti jegyeket és bérleteket a Hatvanból érkezők esetében. Ez sajnos nem volt egyedi eset. 

 

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint idén januárban jelentősen megemelkedett a kábellopások száma. Ezek jellemzően a réz földkábeleket érintik. A közvetlenül okozott kár évről évre a tízmillió forintos nagyságrendet is meghaladja. A vasúttársaság információi alapján idén már hatszor rongáltak meg vagy tulajdonítottak el a biztonsági berendezést működtető vasúti kábelt a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között.

 

Kábellopások, rongálások miatt tavaly országszerte 13 esetnél 175 vonat összesen 1720 percet késett, közölte lapunkkal a MÁV. Idén már kilenc esetet regisztráltak, a nagy forgalmú helyszínek miatt 315 vonat késett összesen 3210 percet. A fémtörvény 2014-es életbe lépése előtt évente átlagosan 5–600 kábellopás történt, számuk már a következő évben kevesebb mint tizedére esett vissza. Az esetszámok zuhanásával arányosan jelentősen csökkent az okozott károk mértéke is, de tavaly ennek ellenére is több mint 11 millió forintos kára keletkezett a vasúttársaságnak. 

 

A bűncselekmények megelőzése érdekében a MÁV sűríti az ellenőrzéseket, és a frekventált szakaszokra folyamatos vagyonvédelmi jelenlétet szervez. Emellett a vasutas dolgozók védelmére is gondot fordít a vasúttársaság. A személyszállítási törvény január elsejétől érvényes módosulása miatt immár a hangrögzítés is lehetővé vált a MÁV-nál korában bevezetett testkamerákkal. A vonatokon 2019 szep­temberétől összesen 169 testkamerát használnak, melyekkel a munkatársaik elleni támadásokat próbálják visszaszorítani. Korábban ezek az eszközök csak képfelvétel készítésére voltak használhatók. 

 

Biztonság a jegyvizsgálóknak

 

A kamerák használata óta csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Országosan tavaly az előző évben tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt. Előtte, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni vagy ittas volt. A Keleti pályaudvaron, a füzesabonyi és a miskolci telephelyen dolgozók részére összesen 30, kép és hang rögzítésére alkalmas testkamera áll rendelkezésre. 

Megyénk területén két éve nem történt támadás, egy egri járat Pest megyei szakaszán viszont kétszer ért inzultus jegyvizsgálót. Tavaly egy ilyen eset volt Heves megyében egy egri vonaton, a Pest megyei szakaszon pedig leköptek egy kalauzt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában