Jogerős ítélet

2022.01.25. 07:00

Választási csalásért ítélték el az egri polgármester-jelöltet

Lezárult egy, még 2019-ben választás rendje elleni bűncselekmény miatt indult bírósági ügy. Az egykori polgármesterjelöltet bűnösnek találták, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Sike Sándor

Az Egri Törvényszék megállapította, szabálytalan volt a jelöltséghez szükséges aláírásgyűjtés

Fotó: AS

Jogerős döntés született választás rendje elleni bűncselekmény miatt – tudtuk meg Hoszné dr. Nagy Tímeától. Az Egri Törvényszék sajtószóvivője a Heol kérdésére elmondta: a törvényszék jogerős büntetővégzésével a vádlottat kétrendbeli választás rendje elleni bűncselekmény miatt, halmazati büntetésül egy év hat hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. 

 

A büntetőeljárás korábban szerepelt a bíróságok által rendszerint közzétett tárgyalási jegyzékben. Erre vonatkozó kérdésünkre a sajtószóvivő elmondta, hogy a vádlott a büntetővégzést előbb nem fogadta el, tárgyalást kért, azonban ezt a beadványát később visszavonta, így válhatott jogerőssé a végzés. 

 

Az eljáró bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 nyarán követte el a vád tárgyává tett cselekményeket. A terhelt a három évvel ezelőtt megtartott helyi önkormányzati választásokon egyrészt polgármesterjelöltként, másrészt egyéni választókerületi képviselőjelöltként is indult és szerepelt a szavazólapokon. 

A választási törvény szerint a polgármester-jelöléshez háromszáz érvényes ajánlásra volt szüksége. A leadott 401 darab ajánlással kitöltött ajánlóív közül végül 308 darabot fogadott el érvényesnek az erre hivatott helyi választási bizottság. A terhelt azonban az általa gyűjtött és érvényesnek elfogadott legalább 49 darab ajánlás esetében a jelölési eljárás szabályait megszegve gyűjtötte és adta le azokat. Történt ez úgy, hogy az ajánlóíven feltüntetett személyek nem adtak ajánlást a vádlott polgármester jelöléséhez, illetve az ajánlások nem az arra jogosultaktól származtak. 

 

Az Egri Törvényszék a büntetővégzésében megállapította, hogy a 49 darab szabálytalanul gyűjtött aláírás nélkül em rendelkezett volna a jelöléshez szükséges háromszáz darab ajánlással. Ezzel a cselekménnyel a vádlott megsértette a választási eljárás törvényi rend szerinti lefolytatásához fűződő társadalmi érdeket – szögezte le az eljáró bíróság. 

 

A bűncselekmény másik vádpontjában leírtakat is megvalósította a terhelt. E szerint az egyéni választókerületi képviselői jelöléshez 32 ajánlás volt szükséges. A vádlott tíz ajánlóívén összesen 79 ajánlást gyűjtött össze, melyből a választási bizottság harminchatot el is fogadott érvényesnek. A terhelt azonban az érvényesnek elfogadott ajánlások összegyűjtése során legalább hét esetben szabálytalanul gyűjtött ajánlást. Ez azt jelenti, hogy az íveken feltüntetett személyek valójában nem adtak ajánlást a képviselő-jelöltségéhez. 

 

A sajtószóvivő közlése szerint a tárgyalástól való említett visszalépést követően az Egri Törvényszék végzése jogerős. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában