Gyász

2022.01.12. 16:50

Végső búcsú dr. H. Varga Gyula nyelvésztől, munkatársunktól

Hetvennégy éves korában, 2021. december ­22-én váratlanul elhunyt dr. H. Varga Gyula nyelvész, a nyelvtudomány kandidátusa, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kommunikáció Tanszékének egykori vezetője, a Kommunikációs Nevelésért Egyesület alapító elnöke.

Sz. Z.

H. Varga Gyula

Szomorúan, fájó szívvel búcsúzunk kollégánktól, aki éveken át rendszeresen jelentkezett a Heves Megyei Hírlap Nyelvünkben él(j)ünk! című rovatával, amelyben sajátos interjú formában, közérthetően, olvasmányosan írt a magyar nyelv különlegességeiről. Gyula – munkatársunkként így hívtuk a szerkesztőségben – ismert volt a jóindulatáról, a közvetlenségéről, a pontosságáról, hiszen mindig a megbeszélt időben juttatta el hozzánk az írásait. Annak ellenére, hogy nyugdíjasként talán még több feladat teljesítését vállalta, mint korábban. 
 

Dr. H. Varga Gyula az egyetemi diploma megszerzése s pedagógusi munka után 1979-ben lett az egri főiskolán a Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatója. A magyar nyelv kutatása, a nyelvi ismeretterjesztés melletti elköteleződését mutatta, hogy 1979-től volt tagja a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, 1986-tól a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, a TIT anyanyelvi szakosztályának Heves megyei elnöke. Ugyancsak tagja volt a Magyar Szemiotikai Társaságnak, a Miskolci Akadémiai Bizottságnak, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének s a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának. Több mint három és fél évtizeden át oktatta az egri egyetem, s 1998 és 2012 között a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem hallgatóit. Általános nyelvészet, szemantika és grammatika tárgyakban adta át a fiataloknak széles körű tudását. 
 

Kutatói érdeklődése az 1990-es évektől fokozatosan fordult a kommunikáció irányába. Ő a kommunikáció főiskolai szaktantervének, s az intézményi kommunikáció felsőfokú szakképzési tantervének kidolgozója, a kommunikáció szak szakfelelőse. Kidolgozója és szakfelelőse a kommunikációtanár mesterszak tantervének, amely az országban egyedüliként működött a gondozásában. 
 

Számos tudományos publikációja látott napvilágot, így A negyedik médium kommunikációja (Nyelvhasználat az interneten), Közéleti írásművek megalkotása, Kommunikációs ismeretek címmel s A nyelv és kommunikáció című főiskolai jegyzet. Gazdag és értékes tudományos-szakmai életművet hagyott hátra. 
 

A megyei civil szervezetek tevékenységének koordinálásában fontos szerepet töltött be. Elhivatott pedagógus és mentor, elkötelezett tudományszervező volt, fáradhatatlan lendülettel és hittel tevékenykedett az utolsó napig. Emlékét megőrizzük! 
 

Dr. H. Varga Gyula búcsúztatása január 14-én 12 órakor lesz az egri lajosvárosi temetőben. Előtte 11 órától gyászmisét tartanak a lajosvárosi templomban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában