Koszorúzás

2022.02.24. 18:15

A kápolnai csatára emlékeztek Egerben

Megemlékeztek az 1849-es Kápolnai csata hőseiről Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében.

M. H.

Koszorút helyeztek el a hősök emlékművénél

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Csütörtökön a Hatvani temetőben Lisztóczky László történész Zalár József költő alakját idézte fel meg, aki 1848-ban a hevesi önkéntes zászlóaljjal a rácok elleni hadjáratban vett részt, onnan betegen tért haza, de 1849 februárjában már Debrecenben volt, hogy ismét hadba álljon. Innen tábori történetírónak küldetett Damjanich János hadtestéhez. Ezt követően Zolcsák Anna nyugalmazott székkapitány idézte föl a csatát, elmondta, a magyar ütegek tüze ellenére az ellenség áttört a Tarna hídján. Elűzésükre Dembinszky Henrik fővezér több ellentámadást rendelt el, ám azok nem jártak sikerrel.

 Az ünnepségen az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai szavaltak, majd a résztvevők megkoszorúzták a csata hőseinek emlékművét, Cserey Ignác honvéd ezredes sírját, illetve a könyvtár emléktáblájánál is fejet hajtottak, végül egy szabadságharcról szóló előadást hallgattak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában