Emléktúra

2022.02.07. 14:00

Doni katasztrófa: az emlékműbe vésett nevek örök mementóul szolgálnak

Méteres hó ugyan nem volt, s mínusz negyven fok sem, a csípős idő és a változó terepviszonyok azonban most is alaposan próbára tették a negyven kilométeres doni emléktúra résztvevőit az előző hét végén. Őket kísérte el munkatársunk.

Szilvás István

Az egerszalóki Pekk István 29 esztendős volt, amikor számos falubelijével együtt az egri 14. honvéd gyalogezreddel a Don-kanyarban vetették be. Mint a történelemből jól ismert, a támadó orosz túlerővel vívott ádáz csatákban egymás után estek el a hasonló korú rokonai, ismerősei. Volt, aki a karjai között halt meg. Neki szerencséje volt, hiszen túlélte a harcmező poklát, azt követően pedig a kegyetlen hidegben történő visszavonulást, de 1943 vége felé lelkileg sérülten került haza. 

Hazatérve malenkij robotra vitték a túlélőt 

A megpróbáltatásai azonban még akkor sem értek véget, ugyanis nem sokkal később málenkij robotra hurcolták, ahonnan aztán egy év múlva szabadult – idézte fel édesapja történetét Smutczer Simonné, aki a doni katasztrófa évfordulóján arra az ötven katonaáldozatra is gondolt, akiknek a nevét az emlékoszlop kövébe véste az emlékük előtt tisztelgő utókor. 

Munkácsi Sándor kongatta meg az emlékharangot  Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap 

Nincs olyan család a faluban, amelyik ne veszített volna el egy apát, egy fiút, testvért vagy barátot, ne gyászolná a harctéren elesett hozzátartozóját. Így van ez Felsőtárkányban is, ahová elsőként vezetett a XII. doni emléktúra keretében Egerből induló Lenkey menetszázad útja. A Covid-járvány miatt megcsappant létszámú csapat tagjai – a MATASZ megyei szervezetének képviselői, a korabeli öltözetet és fegyvert viselő honvéd hagyományőrzők, valamint a Kossuth Zsuzsa középiskola rendészeti tagozatos tanulói – a bükki ösvényeken gyalogolták végig az oda-vissza 28,6 kilométeres távot. Felsőtárkányban a falu főterén lévő obeliszknél tisztelegtek, s gyújtottak mécsest a hősök emlékére. Az első napi túrát a megyeszékhelyen zárták, ahol a Dobó téren lévő emléktáblánál koszorúztak, s hajtottak fejet az évforduló alkalmával. 

Tíz kilométert gyalogolt a negyedikes diáklány is 

Másnap a Rác templomnál lévő Hősök kertjében gyújtottak mécsest, majd a hagyományos katonai tiszteletadás után indultak Egerszalókra. A változatos terepen – családtagja felügyeletével – együtt gyalogolt a csapattal a tízéves Tatár Apolka, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulója is, aki a faluba érkezve büszkén újságolta, hogy gond nélkül tette meg a több mint tíz kilométeres távolságot. Rövid pihenő után koszorúzták meg a jelenlévők a két világégés katonaáldozatainak a nevét őrző emlékművet, a helybeliek nevében Varga István polgármester és dr. Tóth Katalin alpolgármester rótta le a kegyeletét. 

Nyomokat hagyott a kollektív emlékezeten 

Az esemény résztvevői innen a református templomhoz vonultak, ahol Varga István és Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány elnöke, a Lenkey menetszázad vezetője szólaltatta meg a kis emlékharangot. A főhajtást istentisztelet követte, melynek keretében Petró József lelkész mondott emlékbeszédet, s kérte imára a közösséget, majd Munkácsi Sándor szólt a jelenlévőkhöz. 

Korabeli öltözetben és fegyverzettel meneteltek az emlékőrzők a doni emléktúrán Fotó: Hagyományőrzők

– Akkor, 1943. január ­12-én bizony elszabadult a pokol. A hatalmas túlerő ugyanis legyűrte a legbátrabbakat, s a 2. magyar hadsereg nagyrészt megsemmisült. Mindez pedig később a társadalom kollektív emlékezetén is komoly nyomokat hagyott. Ezért emlékezünk meg ma is, mint minden esztendőben, a hősök helytállásáról és kitartásáról mind a mai napig – mondta egyebek között beszédében a tartalékos ezredes. 

Az emléktúra további részében az egerszalóki Borvirág férfikórus katonadalokból álló műsorát hallhatták a megjelentek, ezután pedig Dorkó János gitáron kísérve énekelte el a Makán együttes A Don kanyar felől című dalát, amelynek vissza-visszhangzó refrénje belemélyedt az emlékezők lelkébe: „A szél hordja széjjel álmunk az éjjel: megfagyott. A hóban süppedünk el. Miért jöttünk el? – már nem tudom.” 

Az urivi hídfő poklában A Don 200 kilométeres partszakaszának védelmére felsorakozott 2. magyar hadsereg erőállapota a téli napokra jelentősen leromlott, mivel az ellátása már alig-alig működött. Ilyen ­körülmények ­között érte a szovjet Voronyezsi és Brjanszki Front hadművelete 1943. január 12-én az urivi hídfőnél, ahol Scsucsjénél áttörték a magyar arcvonalat. A katonák a dermesztő hideg ellenére egy ideig még tartották állásaikat, majd visszavonultak. A harcokban elesettek, illetve megsebesültek és fogságba esettek száma 125 ezerre tehető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában