Hagyomány

2022.02.05. 15:26

Felöltötték a százráncú köpenyt az új fertálymesterek -fotók

A hagyományokhoz hűen Szent Apollónia napjához közeli szombaton fertálymestereket avatnak Egerben, amikor a városrészenként egy-egy, összesen 16 újonnan megválasztott férfi tesz esküt a több évszázados hagyomány folytatására. Tavaly a koronavírus miatt elmaradt a szertartás, ám idén ismét új negyedmestereket avattak a városházán szombaton.

Molnár Helga

Tavaly elmaradt az avatás, idén viszont ismét esküt tehettek a városrészek felavatott negyedmesterei.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A fertálymester avatás előtt a Bazilikában Lengyel Gyula atya celebrált szentmisét, ezt követően az ünneplők lovaskíséret mellett átvonultak a városházára.

 

– Egy éves hivatalotok most kettő esztendőre sikerült, ám most véget ér. Ma átadjátok a szolgálatotokat, a százráncú köpenyt és a szalagos botot, s mostantól a kiérdemelt negyedmesterek táborát erősítitek – szólt a tavalyelőtt felavatott fertálymesterekhez Várkonyi György főkapitány. Mint mondta, 2020 és 2021 a bizonytalanság évei voltak. Az ijedtség, a félelem befészkelt a szívekbe, rombolta a lelket, megnemértést szült, feszegette a közösséget összetartó erőt.

 

– Ennek ellenére sikeresen helyt álltatok. Két éve ismeretlenül készültetek az új feladatotokat megismerni – hangsúlyozta. Ezután a felavatandókhoz fordult.

 

– Eltökéltek vagytok a jobbításra, tudjátok, hogy a világot őrizni és művelni kell, nem kifosztani, tönkretenni. Tudjátok, hogy a jövő a múlton alapul. Most egy szeretetközösség fogad be benneteket – emelte ki.

 

A köszöntő után Buda Péter atya, a testület hitbéli alelnöke kommendálta a város főbírájának gráciájába az avatandókat, s ezután Mirkóczki Ádám polgármester vette ki az esküt a fertálymesterektől, majd a főkapitány felavatta a megyeszékhely új negyedmestereit, akik felöltötték a százráncú köpenyt és átvették a szalagos botot.

 

Mirkóczki Ádám is üdvözölte az új fertálymestereket.

– Kettő éve találkoztunk utoljára ilyen körülmények közt. Egyikünk sem gondolta 2020 elején, hogy néhány hónap múlva mi fog következni. Az ember sokszor, sokféleképpen értékel. Egy dologban biztos vagyok, hogy a váratlanul felmerülő problémákat nem a véletlen osztja ránk, hanem valamilyen okkal rendeli el a Jóisten. Úgy gondolhattuk, hogy a környezetünket mi formáljuk, de az elmúlt két esztendő megmutatta, hogy nem mi irányítunk – fogalmazott. Hangsúlyozta, szent küldetése a fertálymesteri testületnek a társadalomszervező erő, az értékmentő illetve teremtő misszió. Végül a tizenhat új fertálymester átvette oklevelét is.

 

Tizenhat új negyedmester tett esküt

 

– Hálás vagyok azért, hogy kiválasztottak bennünket. Mindez kettős érzéseket kelt bennem, egyrészt végtelen büszkeséggel tölt el, hiszen kitüntetés Egerben fertálymesternek lenni. Ugyanakkor mindenkiben van félsz s aggodalom, hogy megfelelünk-e a posztnak, hiszen a negyedmesterség szolgálat – fogalmazott dr. Vas István frissen felavatott. 

 

A városháza dísztermében szombaton délelőtt tizenhat új negyedmestert avattak. Dr. Vas István tanár, Hágen István Zsolt logisztikus, Belkovics Zoltán magán énektanár, Jóna Lajos Attila informatikus, dr. Ungvári Tamás jogász, dr. Martinecz Gergely jogász, Oláh Levente logisztikus, Zelei Attila vállalkozó, Nagy Ádám testnevelő tanár, Kühne Gábor újságíró, Fülöp Géza Attila vállalkozó, Veres Gábor növényvédő, Molnár Csaba villanyszerelő mester, Molnár Ferenc tanár, Havasi Róbert pedagógus illetve Paál István szerelő öltötte fel a köpenyt illetve állt szolgálatba saját negyedében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában