Méhnyakrákszűréstől

2022.02.19. 15:30

Hasznos információkkal szolgál a rettegett kórral kapcsolatban az egri egyetem Mályva Polca

Mályva Polcot adtak át a napokban az ­Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Tittel Pál Könyvtárában. Megtudtuk, kiknek és miben nyújthat segítséget az információs pont. Tóth Tímea védőnőt pedig a méhnyakrákkal kapcsolatos fontos tudnivalókról, a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

Fekete-Vadászi Erika

A nemrég felavatott polc fontos olvasnivalót kínál  Fotó:

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Nagyon örülök, hogy az egyetemünk könyvtárában is elérhető a Mályva Polc. Örömmel adom támogatásomat ahhoz, hogy egy ilyen jó ügy mellé odaálljunk – mondta az átadón az esemény fő házigazdája, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az EKKE rektora. 

Nagy választékban találnak ott támogató információkat az érdeklődők a nők testi-lelki egészségéről, könyveket, kiadványokat a női daganatos betegségekről s azok megelőzéséről.A helyi, illetve országos segítő szervezetekről a bibliotéka tematikus egységében tudakozódhatnak. 

– Sajnos nagyon sok az érintett személy a női daganatok témájában. Azt vettem észre, hogy kevés helyről tudnak információt szerezni a betegek – közölte portálunnkal Pásztor Édua, az Egri Mályvavirág Pont vezetője. Elmondta, Egerben 2017-ben alakult meg a Mályvavirág Pont, ahol egyre több megkeresést kap a HPV elleni oltással, a szűréssel és magával a méhnyakrákkal kapcsolatban. 

Az egri egyetemen dolgozom, így jött az ötlet, hogy létrehozzunk itt egy információs pontot, ahol a nők tájékozódni tudnak ezekkel a fontos témákkal kapcsolatban. A Mályva Polcon a kölcsönözhető kiadványok mellett olyan anyagok is helyet kapnak, melyeket magukkal vihetnek az érdeklődők – tette hozzá Pásztor Édua. 

– Óriási megtiszteltetés és nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezéssel gazdagíthatjuk könyvtárunk kínálatát. Úgy gondolom, egy ilyen információs pont, mint a Mályva Polc, nem is lehetne jobb helyen, mint ebben a csodálatos környezetben, itt a barokk Líceumban, a város szívében – jegyezte meg Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója az átadó eseményen. 

Hozzátette, ez a tematikus sarok mindenkinek segítséget nyújthat, a betegséggel érintetteknek éppen úgy, mint a hozzátartozóiknak, illetve bárkinek, aki ebben a témakörben szeretne jobban tájékozódni. 

Tóth Tímea védőnő a méhnyakrákszűrés fontosságáról, a rákról és a humán papilloma vírusról (HPV) is beszélt az átadón. 

A védőnő Verpeléten dolgozik, 2009 óta végez szűréseket. Azok kapnak behívót vizsgálatra, akik az elmúlt három évben nem jelentek meg ellenőrzésen. Úgy tapasztalja, szerencsére évről évre csökken a kiküldött levelek száma, ami azt jelenti, egyre többen járnak el rendszeresen vizsgálatokra. 

Kiemelte azt is, hazánkban évente körülbelül négyszáz nő hal meg méhnyakrákban. A betegség pedig megelőzhető, és időben felismerve a legtöbb esetben gyógyítható. Sokan félnek a szűrővizsgálattól, pedig az fájdalommal nem jár.

– Akkor sem kell megijedni, ha valaki nem negatív eredményt kap. Nem kell a legrosszabbra gondolni, mert ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy a rák jelen van a szervezetünkben. Ilyenkor további vizsgálatok szükségesek – mondta el portálunknak Tóth Tímea. Kifejtette, a méhnyakrák okozója a HPV. Ha hosszasan fennáll a vírus okozta fertőzés, az elindíthatja a daganatos kórhoz vezető folyamatot. Kihangsúlyozta azonban, hogy a betegség megelőzhető. 

A legfontosabb, hogy eljárjunk szűrővizsgálatokra. Csökkenthetjük a kockázatot, ha nem dohányzunk és ha mérsékeljük a szexuális partnereink számát, illetve véd az óvszerhasználat is. Létezik oltás is a HPV ellen. Tizenöt éves kor alatt két, az ennél idősebb korosztálynál pedig három oltás szükséges a védettség kialakulásához A védőnő tájékoztatásából kiderült az is, hogy a méhnyakrák kezdetben nem okoz tüneteket. A betegség előrehaladtával mutatkoznak árulkodó jelek, például alhasi fájdalom, a két menstruáció és közösülés után jelentkező vérzés, illetve vizelet- és székletürítési panaszok. Tóth Tímea felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi ajánlások alapján minden tünet- és panaszmentes 25 és 65 év közötti nőnek ajánlott eljárnia méhnyakrákszűrésre évente. 

Kiemelte, amennyiben a két ellenőrzés között panaszokat tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában