Télűzés

2022.02.22. 15:54

Kiadták a tél útját a gyerekek Domoszlón

Jöjjön a tavasz, menjen a tél! – skandálta kórusban kedden a kiszebábu égetésére készülő mintegy száz helyi gyermek, miközben zajos menetük a művelődési háztól a Deák Ferenc térre vonult.

Sz. Sz. I.

Szarvas Angelika művelődésszervezőtől megtudtuk, hogy ma már vidéken is ritka hagyomány a télűző kiszebábégetés, amely során Domoszlón kereplők és kiáltások hangjától zengő gyermeksereg vonul évente a község központjába, hogy ott szalmabábú meggyújtásával hirdesse a tavaszt. Idén a kora tavaszi hangulatú napsütésben nem volt hiány, ám a kellemetlenül hideg szél miatt még nagyon is szükség volt a gyerekek elszántságára, amellyel a telet távozásra akarták bírni.

A kiszebáb most is a hagyományos menyecske alak volt, amely egy seprű felöltöztetésével készült, a ruháját szalmával tömték ki. Nemcsak a telet, de a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket is szimbolizálja. A kiszebábu meggyújtása a hagyomány szerint meleget hoz, ezért az elégetésére a körben álló gyereksereg mellett számos felnőtt is kíváncsi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában