Kertészkedés

2022.02.16. 08:03

Ne tegyük a kukába a fa hamuját, értékes tápanyagokat hordoz

Mivel hideg évszakban járva még javában tart a fűtési szezon, az első olvasói kérdéseket máris feltettük a szakembernek. Többen érdeklődtek ugyanis, hogy mit lehet kezdeni a keletkező fahamuval, fel lehet-e azt valamire használni, vagy kerüljön inkább a kukába?

B. K.

Égetés után hasznosítható a hamu 

Forrás: Shutterstock

Több olvasónk is érdeklődött arról, hogy mikor jelenik meg ismét a népszerű Kerteljünk! című rovatunk. Örömmel jelentjük, hogy hamarosan jelentkezünk az idei első összeállításunkkal, amelyben ezúttal is állandó kertészeti tanácsadónk, Nagy Szabolcs lát el bennünket időszerű ötletekkel, javas­latokkal. 

– A hamu valójában nem más, mint növényi anyagok elégésekor visszamaradó ásványos alkotórész – felelte a szakember.

A növények hamuja nagyobb részben káliumból, magnéziumból, kalcium-oxidból, kénsavból, foszforsavból, vasból és klórból áll. Egy fa elégetésekor a keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz, emellett viszont erősen lúgos, hiszen 10–13 közé esik a pH-értéke. 

A lúgnak pedig köztudottan tisztító, de egyben maró hatása is van! Ebből következik az, hogy mértékletesen fel lehet használni az ilyen hamut. Mivel kiváló mész- és káliumforrás is a kertünk számára, ezért jól hasznosítják a növényeink. Ebben az esetben vékony rétegben kell elszórni a kertben, vagy a komposztra öntsük rá a hamut. Ez utóbbi a célszerűbb, mert a hosszabb folyamat alatt oldódnak a lúgok és a különböző sók. Azért is kell vigyázni, óvatosan bánni a hamuval, mert nagyobb mennyiségben a kertben található növényeket megperzselheti, s akár ki is pusztíthatja azokat – fűzte hozzá Nagy Szabolcs. 

Állandó tanácsadónk kifejtette továbbá, a fahamuban található sók jelentős mértékben segítenek a különféle kártevők gyérítésében is. 

Megfelelő megoldás lehet például a meztelen-házatlan csigák, illetve egyéb gerinctelen puhatestűek ellen. Mivel a hamu lúgos, a segítségével módosítani tudjuk a talaj pH-értékét, vagyis csökkenteni lehet a föld savasságát. 

Lényeges szempont ugyanakkor, hogy semmiképpen ne használjuk a kifejezetten savas közeget kedvelő növényeink közvetlen közelében!  A tapasztalatok szerint a kertben és a ház körül igencsak praktikus lehet a hamu például a kerti hangyák ellen. Tegyünk belőle a hangyabolyra, s a hatás nem marad el. Érdemes a pincék, sufnik sarkaiba is szórni kisebb kupacokat belőle, ugyanis elűzi az egereket, a patkányokat és a csótányokat. 

Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy a szénből származó hamut ne használjuk! Ez ugyanis toxinokat – mérgeket – tartalmaz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában