Közlemény

2022.02.18. 10:15

Nyitrai Zsolt: mintegy ezer milliárd forint a szaldója a februári jóléti intézkedéseknek

Mintegy ezer milliárd forint a szaldója a februári jóléti intézkedéseknek: a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadásának, a szülők személyi jövedelem adó (szja) visszatérítésének és a rendőrök, katonák fegyverpénzének - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Figyelőnek.

Heol

Fotó: Nemes Róbert

Nyitrai Zsolt a csütörtökön megjelent interjúban közölte, az Orbán Viktor vezette kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit annak idején a baloldal elvett az érintettektől. Egyúttal jelezte: a nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, hiszen az Orbán-kormány megőrizte, sőt kormányzása alatt tíz százalékkal meg is növelte a nyugdíjak vásárlóértékét. Emellett a gazdasági növekedésből négy alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot.

Kiemelte, a februárban folyósított tizenharmadik havi nyugdíjat mintegy 2,5 millióan kapták meg, amire a kormány több mint 200 milliárd forintot fordított. Megerősítette: arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon.

 

Ismertetése szerint csaknem kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ez 610 milliárd forintot jelent.

"Kormányzásunk lelke a famíliák támogatása, amely szintén tétje az április 3-i voksolásnak" - fogalmazott Nyitrai Zsolt, egyben felhívta a figyelmet, hogy a parlamenti választással egy időben gyermekvédelmi népszavazás is lesz, amelyen arról kell határozni, "hagyjuk-e a gyermekekre irányuló erőszakos, LMBTQ szexuális propagandát".

Felidézte, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, szétverte az 1998-2002 között bevezetett családpolitikát. Példaként említette, hogy elvették a családi adókedvezményt és az otthonteremtési forrásokat, amivel devizahitelekbe kényszerítették a magyarokat.

"A baloldal igazi programja pedig valójában most is az, amit 2002-2010 között tett a Gyurcsány-Bajnai kormány" - hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

A rendőrök, katonák számára biztosított hathavi fegyverpénzről megjegyezte, az a céljuk, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai életpályaként tekintsenek a munkájukra. A fegyverpénzt több mint hetvenezren kapták meg, mintegy 200 milliárd forintot - ismertette.

 

Nyitrai Zsolt az inflációra kitérve úgy vélekedett, ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz. Közölte, a kormány gyors és határozott döntéseket hozott a lakosság védelmére: egyrészt már évek óta hatósági árak tartják kordában a rezsidíjakat, másrészt az inflációt belföldön kompenzálja például a kamatstop, a benzinár- és az élelmiszerárstop. Előbbi 1-1,5, utóbbi 0,5-1 százalékponttal mérsékli az inflációt.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: további három hónappal meghosszabbodik az üzemanyagok hatósági ára, ezzel is kézzelfogható segítséget nyújtva a családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában