Égi jelenség

2022.02.11. 10:54

Sűrűn hullanak a meteoritok: újabb tűzgömb húzott át Heves megye felett

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett február 10. én este 19:00-kor, a héten már másodjára.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Úgy látszik, esténként 7 óra magasságában érdemes kémlelni az eget, hiszen a hétfőn ebben az időszakban tűnt fel a fényes jelenség.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég – számolt be a társaság a honlapján.

A hullást körülbelül 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni. 

Az AMS78 jelű bajai állomásunk a tűzgömböt a Nagy Medve (Ursa Major) csillagkép irányában északra, a győri AMS90-es állomásunk közel függőlegesen lefelé hullva dél-keletre látta a hullást a Canis Minor, Monoceros csillagképekben. A két kamera adatai szerint a hullás Magyarország felett történt. Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítjük, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

A nagyközönség megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások 

– hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában