Kertészkedés

2022.02.27. 09:29

Tizenharmadik alkalommal lesz magbörze Bátorban

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a faluházban a kora tavaszi magbörzét, amelyre várnak minden kertészkedőt.

B. K.

Hamarosan földbe kerülnek a magok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szervezőtől, a Banya-Tanya Alapítvány vezetőjétől, Máthé Orsitól megtudtuk, március 5-én délelőtt tíz órakor kezdenek előadásokkal. Szó lesz a génbankról, a magfogásról, a magtermesztés gyakorlatáról, aztán indulhat a szokásos cserebere. Főként saját termésű szaporítóanyagok – vetőmag, gumó, palánta – ingyenes közösségi cseréjére lesz lehetőség, szakmai tanácsadással. 

 

Főként fajtaoltalom alatt nem álló növényfajtákat várnak, s olyan magvakat, gumókat, amelyeket a gazda saját portáján termesztett. Aki szaporítóanyag nélkül érkezik, válogathat a kínálatból. Idén az alapítvány támogatásával, illetve egy tálca süteménnyel, gyümölccsel segíthetik a börze sikerét a résztvevők. Azt kérik, aki teheti, mintával érkezzen. Ez apró magvaknál – saláta, répa, paradicsom – 10–30 csipet, a nagyobbaknál, mint a bab, tök, 10–15 mag. Érdemes ezt papírtasakokba porciózni, s ráírni a fajta nevét, a magfogás évét és a termesztő nevét. 

 

– Kincseket találhatunk minden magbörzén, célunk, hogy éljenek tovább ezek a fajták, és a jövőben mások is szervezhessenek ilyen találkozót – mondta Máthé Orsi. A Magház Közösségi Hálózat honlapján magbörzetérképet találnak a kertészkedők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában