Környezetvédelem

2022.03.26. 07:00

30 köbméternyi hulladéktól szabadították meg Hatvan határát

Egyre többen és tudatosabban vesznek részt önként a környezetvédelmi akciónapokban.

K. B. L.

Most már sokkal tisztább az utak széle

Forrás: HMH

Több mint kétszer annyi hulladék gyűlt össze a szombaton tartott hatvani akciónap keretében, mint amire előzetesen számítottak, így a kihelyezett hét köbméteres konténert több mint kétszer meg tudták volna rakni azok, akik részt vettek a Pro Natura Mozgalom hulladékgyűjtésében. A civil szervezetek, magánszemélyek, a hatvani önkormányzat és gazdasági szereplőkből álló társulás egyik kiemelt feladata, hogy a városi zöldfelületeket mentesítse az illegálisan elhelyezett szeméttől. 
Segítettek: pizzát nyertek - Az akciót többen is segítették, így a helyi termelő­szövetkezet százezer, egy helyi vállalkozó kétszázezer forinttal járult hozzá. Egy helyi pékség és egy kisbolt ajánlotta fel az enni- és innivalót az akcióban résztvevő gyerekek számára. Egy környékbeli pizzéria pedig vállalata, hogy vendégül látja azt az osztályt, amelyikből a legtöbben csatlakoztak a kezdeményezéshez. A nyertes a herédi iskola hetedik osztálya lett. 

Jagodics Milán, a mozgalom egyik alapítója, polgármesteri kabinetvezető portálunknak elmondta, előzetesen felmérték a mentesítésre szánt városi területeket, így a 21-es út mellett a bevásárlóközponttal szembeni erdősáv, a Kisfaludy és Delelő utca, valamint a horti körforgalom környéke voltak az akció helyszínei. Ezeket a területeket a mozgalom már korábban örökbe fogadta, azonban a hulladék időről időre újratermelődik – tette hozzá Jagodics Milán. 

Sok volt az autógumi - Egyre többen érzik úgy, hogy saját értékrendjük részét képezi a környezet megóvása – jelentette ki Jagodics Milán. Elmondta, tudatosítani kell a lakosságban, hogy a helyi lakossági hulladékot fogadó telephelyre minden hatvani lakos negyedévente három köbméternyi szemetet díjmentesen kivihet. Meglepte az akcióban résztvevőket, hogy közel két platónyi használt autógumit is összeszedtek a 21-es út mentén lévő erdősávból. 


Ugyancsak szombaton tartották Heréden a II. Tavaszi Nagytakarítást. Itt a település több területén is végzett önkéntes munkát az a nagyjából száz fő, akik részt vettek az akcióban. Három tevékenységbe lehetett csatlakozni, így a szemetet a hatvani és lőrinci út mentén szedték. Akik ecsetet ragadtak, azok a játszótéri bútorokat és a piac asztalait, valamint az óvoda kerítését festették át. Mások a művelődési háznál és a Kápolna utca mentén összesen harminc fát és tuját ültettek el. Ilkó-Tóth András polgármester elmondta, a közösségi összefogás keretében összesen háromszáz zsák, vagyis tíz köbméter szemetet szedtek össze az utak mellől. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában