Büdzsé

2022.03.06. 11:30

A költségvetés több egri rendezvényt kérdésessé tesz

Idén összesen 37 milliárd forintból gazdálkodik a megyeszékhely.

Szabadi Martina Laura

A városvezetés szerint az Eger Advent is veszélybe kerülhet Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

A napokban felkerült Eger hivatalos oldalára a múlt heti közgyűlés után több ponton is módosított költségvetés. A dokumentum szerint a bevételi oldalon jócskán szerepel központi, kormányzati támogatás. 

 

A Gárdonyi Géza Színház és a bábszínház az államtól összesen több mint 330 millió forintot kap a már sokat említett közös fenntartási szerződés értelmében. 

 

A tervek szerint a színház saját bevétele 167 millió forint lesz. A Dobó István Vármúzeum idei terve is jelentős, több mint 450 milliós bevételt terveznek, a maradványokkal együtt 1,3 milliárd forint a költségvetésük. Iparűzési adóból több mint hárommilliárd forint bevételre számít a város.

 

A kiadásokat áttekintve láthatjuk, az Egri Szociális Szolgáltató működésére több mint nyolcszázmilliót fordítanak, az óvodák működése 400 és 600 millió forint között mozog évente. A Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság több mint egymilliárd forintból működik. A Gárdonyi színháznak működési célra majd hatszázmillió forint szerepel. Az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye 1,2 milliárd forintból, a Dobó Vármúzeum több mint hatszázmillió forintból működhet. A polgármesteri hivatal működési célú előirányzata majdnem eléri a másfél milliárd forintot. 

 

Az önkormányzati feladatellátások fejezetben parkfenntartásra negyvenmillió forintot, illegális hulladék felszámolására tizenhárommillió forintot, közutak, hidak üzemeltetésére harmincmillió forintot fordítanak. A közvilágítás csaknem kétszázmilliót emészt fel. 

 

Idegenforgalmi rendezvényekre huszonhárom-, az Agria Film Kft.-nek rendezvényszervezésre 28 millió forintot adnak. Sportcélú támogatások és kiadások soron több mint 140 millió forint szerepel, ifjúsággal kapcsolatos feladatokra viszont összességében húszmillió forint körüli összeget számolnak, ebben a rendezvények mellett a Kábítószer Egyeztető Fórum működése is benne van. Önkormányzati feladatellátással összefüggő kiadásokra csaknem 300 millió forint szerepel, ennek nagy része személyi juttatás és dologi kiadás. Rágcsáló- és szúnyogirtásra kilenc-, alapítványok és civilszervezetek támogatására hárommillió forintot terveztek. 

 

A Volánnak a helyi közösségi közlekedés támogatására 1,3 milliárd forintot fizet a város, míg az Eger Termál Kft.-t 70, a városi turisztikai céget 45 millióval támogatja. 

 

A szociálisan rászorulóknak tűzifabeszerzésre egymillió forint szerepel a költségvetésben, a Tűzoltó és a Kopcsik Múzeum támogatásánál 24 millió forint olvasható. A Márai üzemeltetésére több mint ötvenmilliót kap az Agria Film Kft. 

 

Az Evat Zrt. lakás- és nem lakáscélú helyiségek kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra összesen majdnem 190 millió forintot terveztek be. Útfelújításra 90, hídra 16, járdák és parkolók korszerűsítésére közel 112 millió forint jut. 

 

A kiadások a legutóbbi közgyűlésen jócskán változtak a képviselők módosító indítványai nyomán. Összesen 228 millió forinttal, ez áll a táblázatban, melyet az önkormányzat a rendelkezésünkre bocsátott. A Média Eger támogatási során eredetileg majdnem 130 millió forint szerepelt, ebből nyolcvanmillió maradt – ez egyébként nem a cég teljes költségvetése, csak az önkormányzati támogatás. Innen vont el Oroján Sándor Fidesz-frakcióvezető hárommillió forintot az Állatokat Védjük Együtt alapítvány számára. Kovács Cs. Tamás (Fidesz–KDNP) Virágos Egerért versenyre három-, kutyabarát város programra tízmillió forintot. Mirkóczki Zita (MSZP) az idegenforgalmi nagy rendezvényeket ötmillió forinttal gyarapította, Komlósi Csaba (független) Városi főkertész és Zöld programok sorokat hozott létre, s nyolc-, illetve tízmillió forintot vont el a városi médiacég támogatásából. Juhász Ádám (Fidesz–KDNP) kétmillió forintot emléktáblák kihelyezésére juttatott. Mirkóczki Zita az Agria Film Kft. rendezvényeit is „megcsapolta” húszmillió forinttal, ennek a színháznál talált jobb helyet. A Média Egertől felhalmozási sorról is elvont húszmillió forintot, ebből részvételi költségvetési sort hozatott létre, ami azt jelenti, hogy erről az összegről az egri polgárok döntenek. Szintén innen csoportosított át nyolcmillió forintot Keresztes Zoltán (Momentum) a Cifrakapu utca szélesítésének tervezésére. 

 

A városvezetésnél is érdeklődtünk a költségvetésről. Kiemelték, az elvont összeg a Média Eger tekintetében a cég működési és a fejlesztési alap költségvetésének negyven százalékát érinti. A döntés tehát szerintük azt eredményezi, hogy vagy augusztusban tönkremegy a cég, vagy pedig el kell küldeni a dolgozók negyven százalékát. 

 

– A képviselők döntésével gyakorlatilag meghiúsult a stúdiótechnika, a multimédiás eszközpark, valamint a gépjárműpark fejlesztése –többek közt a közvetítő kocsi modernizációja – is. 

 

Az Agria Film esetében olyan meghatározó rendezvények költségvetését is érinti ez, mint az Éjszakai Fürdőzés, a Végvári vitézek terén megrendezett Szurkolói Zóna, valamint városunk legnagyobb rendszervény sorozata, az Eger Advent. Az elvonásokkal gyakorlatilag ezeknek a rendezvényeknek a forrása sérült. Ha marad a húszmillió forintos elvonást az Agria Fim Kft.-től, s nem „szavazza vissza” a közgyűlés, ezek a rendezvények forrás hiányában elmaradnak – közölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában