Képzés

2022.03.23. 20:00

Egyedülálló program indul óvónőknek Gyöngyösön

A képzés célja a korszerű fejlesztőpedagógiai képességek elsajátítása

Sz. Sz. I.

A Katona úti tagóvodát tavaly fejlesztették Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Czímer Tamás

Országosan egyedülálló mintaprogram indul a város óvodáinak kilenc tagintézményében a Távoktatási Felsőfokú Intézet támogatásával, adta hírül a polgármesteri hivatal. Tájékoztatásuk szerint a távoktatási formában, mintegy hétmillió forintból megvalósuló projektben húsz óvodapedagógus vesz részt. 
 

A két féléves képzés célja, hogy a pedagógusok olyan kompetenciákra tegyenek szert, amelyek lehetővé teszik, hogy a fejlesztésre szoruló gyermekekkel az óvodai csoporton belül, a többi társukkal együtt tudjanak foglalkozni. Dr. Danyi Gyula, a Távoktatási Felsőfokú Intézet főigazgatója szerint a pedagógusképzés jelentősen lemaradt a gyakorlattól. 
 

– A pedagógusok húsz-harminc évvel ezelőtti tananyag szerint fejlesztik a gyerekeket, pedig sokkal korszerűbb módszerek is rendelkezésre állnak. Az a célunk, hogy egy módszertani gyakorlati füzetet hozzunk létre a gyöngyösi óvónők közreműködésével, amit az ország más intézményeiben is alkalmazhatnak – nyilatkozta dr. Danyi Gyula. 
 

Molnár Lászlóné, a gyöngyösi óvodák intézményvezetője arról tájékoztatott, náluk 35 gyermek igényel speciális nevelést. A beszéd- és mozgásfejlődésben, a társas viselkedés szabályainak elsajátításában, az érési folyamathoz szükséges szociális és egyéb készségek kialakításában, vagy a magatartás-, illetve figyelemzavar kezelésében azonban sokkal több gyermeknek van szüksége kisebb-nagyobb segítségre. Az intézményekben dolgozik fejlesztőpedagógus, a nap legnagyobb részében mégis az óvónők vannak a kicsikkel, akikkel a program elvégzése után hatékonyabban foglalkozhatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában