Ukrán-orosz háború

2022.03.05. 11:16

Egyre többen igyekeznek segíteni a menekülteken Heves megyében is

Megyénkre is jellemző az összefogás. Van, aki adományt gyűjt, más szálláshelyet kínál azoknak, akik a háború miatt hátrahagyták eddigi életüket.

Munkatársainktól

Megyénkbe is érkeztek már menekültek Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

– Megkérdeztük a határon túli településen élő ismerőseinktől, mire volna szükség. A válasz az volt, hogy főzési alapanyagokra, hideg élelemre, tisztálkodási és tisztítószerekre, játékokra – tudtuk meg Várkonyi Györgytől, az Egri Fertálymesteri Testület vezetőjétől. Hogy könnyebben lebonyolítható legyen az adományátadás, s ne hiányozzon semmi fontos, arra jutottunk, hogy pénzt gyűjtünk. Abból vásároljuk meg, amire szüksége van. Mindezt a helyszínre szállítjuk. Az első fuvar a jövő héten indul. Aki szeretne pénzt felajánlani, Csapó Norbert órásnál, a nagyposta mellett tudja leadni, vagy Báder Ferenc üzletében, a Szent János utcán – részletezte. Hozzátette, az Egerbe érkezőket is segíteni fogják a városvezetés útmutatása alapján. 

 

Abasáron a helyi karitász csoporttal karöltve az önkormányzat is várja a menekülteknek felajánlott segítséget. Megszervezik, hogy az abasári általános iskola tornatermét menekültek befogadására tegyék alkalmassá, s ott huszonöt-harminc személy befogadását tervezik, de a magánszállásadókhoz érkezők ügyében is egyeztetnek. 

 

Gyöngyösön a Mátrai Gyöngyszem Nagycsaládos Egyesület gyűjt, akik segíteni szeretnének, Ludányi Andreát kereshetik. Az önkormányzat Mátrafüreden szállásol el menekülteket. Bélapátfalván az iskolában fogadnak adományt, elszállításáról az Egri Tankerületi Központ gondoskodik pénteken. Bükkszéken az önkormányzatnál ügyfélfogadási időben lehet csomagot leadni, amit a hétvégén juttatnak el a határhoz. Feldebrőn az önkormányzatnál is hagyható az adomány, ügyfélfogadási időn kívül is megoldják az átvételt. 

 

Gyöngyössolymoson a Solymos Hagyományőrző Egyesület hirdetett gyűjtést, a helyszín a művelődési ház. Terpes a Pétervásárai Szent Márton Karitász Csoport munkáját segíti, a polgármesteri hivatalban s a népkonyha épületében várják a felajánlásokat a héten. 

 

Szombaton Mátraderecskén öt anyát fogadtak be öt gyermekkel, ők önkormányzati szálláshelyen tartózkodnak. Sirokban egyeztetnek a karitász vezetőségével, az adakozás a művelődési házban lehetséges. Az első autónyi holmit tegnap indították útnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában