Jótékonyság

2022.03.12. 15:30

Festményt adtak a vadászok a hatvani múzeumnak

Újabb műtárggyal, egy őzet ábrázoló festménnyel lett gazdagabb a közelmúltban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum gyűjteménye, ugyanis a művet magánszemélyek az intézménynek ajándékozták.

K. B. L.

a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum

Forrás: Albert Péter/Heve Megyei Hírlap

Az átadó alkalmával Kovács János, a Zöld Erdő Vadásztársaság vadászmestere, és a kép készítője, Rékasi Csaba mondott beszédet. Nagy-Hanula Viktória, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, a festmény Széchenyi Zsigmond 1965. június 13-án, élete utolsó vadászatán, Martonvásárhoz közeli Szent László-major erdejében elejtett őzbakot ábrázolja. 

Bors Richárd, az Egy a természettel Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, a kép egy évvel ezelőtt készült, és akkor mutatták be, amikor Széchenyi Zsigmond utolsó vadászatának helyszínén emlékhelyet alakítottak ki. 

A művet a Zöld Erdő Vadásztársaság ajánlotta fel a jótékonysági vadászatok országos szervezőinek, hogy árverezzék el. 

Méltó helyre kerülhetett a vadászatot ábrázoló kép

A lehetőséggel élve egy vadász magánszemélyekből álló csoport vásárolta meg a festményt. Ők pedig a hatvani múzeumnak ajánlották fel, mivel úgy gondolták, hogy így kerül méltó helyre, és a nagyközönség számára is megtekinthető lesz az alkotás. A jótékonysági vadászatok az ország minden megyéjében 2013-ban indultak el, s ezek elsődleges célja, hogy a vadászok általános megítélésén és vadászatról kialakult megítélésen javítsanak. 

 

Gyermekosztályt támogatnak - Hangsúlyos, hogy jótékony jellege is van a vadászok kezdeményezésének, így egy-egy kórház gyermekosztályát segítik. Eddig országosan több mint 23 ezer gyermeket gyógyítottak azokkal az eszközökkel, melyeket ilyen módon juttattak el az intézményekhez. A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet az utóbbi években közel egymillió forintért kapott adományt a vadászoktól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában