Érdességek

2022.03.11. 09:01

Gárdonyi Géza nyomán tartottak sétákat két napon át Egerben

Nemrégiben tartották az idegenvezetői világnapot. Ebből az alkalomból két napon át kosztümös túrákon vehettek részt ingyenesen. Az érdeklődők Gárdonyi Géza nyomán sétáltak, halálának 100. évfordulójára emlékezve. Sok érdekesség elhangzott az íróról, ebből idézünk fel néhányat.

Fekete-Vadászi Erika

Érdekességeket mondott Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető (jobbra).

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Arra szeretnénk ilyenkor ráirányítani a figyelmet, hogy egy idegenvezető a városának kulturális követe, aki hírül viszi a település értékeit – mondta el lapunknak Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető, egyben az Egyesület Eger Idegenforgalmáért elnöke. Hozzátette, nemcsak a világnap alkalmából rendezett sétákon szentelnek figyelmet Gárdonyi Géza emlékének, hanem egész évben rá fognak emlékezni. Szerették volna színesíteni a programot, így a Gárdonyi színház segítségével az 1900-as évek hangulatát idéző kosztümökbe öltöztek kollégáival. 

 

A vasárnapi sétán, melyet Badacsonyiné Bohus Gabriella vezetett, közel hatvanan voltak kíváncsiak az Egri csillagok írójáról szóló történetekre és az általa érintett helyszínekre. Általános iskolások és még 80 év felettiek is teljesítették a túrát, s természetesen Heves megyén túlról is érkeztek érdeklődők. 

 

A Líceumnál megtudtuk, híres írónk családja elszegényedett, amikor Kálban éltek, s ezután Eger érsekéhez folyamodva szegénységi bizonyítványt kapott Géza, hogy beiratkozhasson az egri tanítóképzőbe. Gárdonyi, eredeti nevén Ziegler Géza 1881-ben fejezte be itt a tanulmányait. Egykori magyartanára, Répássy János nem volt megelégedve diákjával, s azt mondta, talán arra elég lesz a tudása, hogy valamilyen szinten megéljen belőle. 

 

Idegenvezetőnk érdekességként elárulta, Gárdonyi Géza segítette tanulótársait, s mivel szegény volt, némi aprópénzért még mások beadandóit is megírta. Diáktársai mindig jó érdemjegyeket kaptak az általa megírt dolgozatokra, Répássy János azonban neki mindig rosszabb jegyeket adott. Tanárának azonban meg kellett élnie egykori tanítványa írói sikereit. 

 

Az Érseki Palota udvarán szó esett róla, hogy sétánk főszereplője istenfélő ember volt, sok olyan gondolatot vetett papírra, amely Isten felé fordítja tekintetünket, lelkünket. 

 

Kutas László szobrászművész megörökítette a pipázó írót, ezt a szobrot a róla elnevezett téren találjuk. Itt megtudtuk, Gárdonyi rengeteget publikált, s 16 írói álnevet használt munkássága során. Rendkívül összetett ember volt, hat nyelven beszélt, sok helyen járt a világban, játszott pianínón és hegedűn, s a festéshez is volt tehetsége. Egyetlen káros szenvedélye volt csupán, a pipázás. 

Édesanyjával és két gyermekével végleg Egerbe költözött 1897-ben, és haláláig itt élt. 

 

Badacsonyiné Bohus Gabriella történeteiből az is kiderült, az író kívánsága az volt, hogy háza kertjében temessék el. Ez azonban kivitelezhetetlen volt, nem engedélyezték. Ezért a város vezetői és az itt élők úgy döntöttek, regényének hősei közt pihenje örök álmát, így a vár déli bástyáján helyezték örök nyugalomra. Keresztjén az áll: „csak a teste”. Utalva arra, hogy szelleme örökké köztünk él alkotásaiban. Nemcsak az egri hősöket tette halhatatlanná, hanem Eger városára is ráirányította a figyelmet. Sétánk során mi is főhajtással emlékeztünk rá sírjánál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában