Bor és szőlő

2022.03.25. 16:04

Nyitrai Zsolt büszke az egri borok világsikereire

Nyitrai Zsolt Egerben nõtt fel, és ma is szívén viseli a térség sorsát. Büszke a világsikereket elérő egri borokra és a történelmi város fejlődésére.

Heol

Nyitrai Zsolt

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

30 éves álom vált valóra

– Összekötöttük Egert az autópályával, ezzel egy több mint 30 éves álom vált valóra – mondta a helyi sikerekről. – A következő nagy tervünk az, hogy az Egert tehermentesítő út is megépüljön, illetve az, hogy minél több országos és nemzetközi esemény érkezzen Egerbe, minél több egri termék és produkció be tudjon mutatkozni a fővárosban és nemzetközi szinten. Az egri borok az elmúlt időszakban nagyon komoly világsikereket értek el, hiszen például a Thummerer Chardonnay világbajnokságon Franciaországban aranyérmet nyert, a St. Andrea pincészet egyik bikavére pedig bekerült a világ legjobb 50 bora közé.

 

A miniszterelnök fótanácsadója szerint a kormány a polgárok véleményére épít, a Fidesz a közéleti munkát a párbeszédre, nemzeti konzultációkra alapozza, a kormány pedig döntései során támaszkodik az emberek véleményére.

 

Az egyetértési pontokat keressük

 

– A kormánynak van víziója arról, mit akar, de a döntésekre mindig befolyással vannak a polgároktól érkező vélemények – fejtette ki.

 

– A konzultációk sosem maradnak következmények nélkül. Az egyetértési pontokat keressük és ezeket mindig beépítjük a döntéseinkbe. Ez a modern magyar demokrácia alapja. Az, hogy egy konzultáción mennyien vesznek részt, milyen véleményt mondanak, nagyon is fontos. Előfordul az is, hogy ütközőpontokat találunk, látjuk, hogy a társadalom megosztott egy-egy kérdésben. Ott további tisztázásra, „mélyebb fúrásokra” van szükség.

 

Hosszú távú egyezségeket kötnek

 

Bár elsősorban azt a működési modellt tartja fontosnak, hogy a párbeszéd a civil szervezetekkel folyamatos és kétoldalú, konkrét példákkal is szolgált.

 

– Nemcsak a kormányzat szólítja meg a civileket vagy kérdez tőlük, hanem ők is megkeresnek bennünket. A Covid-járvány idején például az autizmussal élők jelezték, hogy számukra a maszkviselés komoly kihívást jelent. Ezt jeleztük az Operatív Törzsnek, és mentesítették őket a maszk használata alól. Vagy például a cukorbetegek, akik több mint egymillióan vannak Magyarországon, jelezték, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközök nincsenek benne az e-recept rendszerben, pedig ők különösen veszélyeztetett csoport a Covid szempontjából. Mi nem tudtunk erről a gyakorlati problémáról, de mivel megvan a bejáratott csatorna, ezen jelezték, mi pedig az Emmi segítségét kértük, és a helyzet megoldódott.

 

Nyitrai Zsolt szerint ha április 3-án a jelenlegi kormánypártok kapnak bizalmat a választóktól, a kialakult jó hagyományt tovább folytatják mind a konzultációkat, mind a társadalmi és civil szervezetekkel való szoros kapcsolatot illetően. A szervezetekkel hosszú távú együttműködési megállapodásokat is kötnek, márciusban például a polgárőrökkel írnak alá ilyen dokumentumot.

 

– Rögzítjük a közös célokat és azt, mit tudunk nyújtani kölcsönösen egymásnak, mindkét fél kötelezettségeket vállal, és ezek számon kérhetők – szögezte le a miniszterelnök főtanácsadója.

 

A teljes interjú a Ripost7 március 22-ei számában olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában