Tisztelgés

2022.04.08. 20:00

A haza védelmezőire emlékeztek Hatvanban és Boldogon

Százhetvenhárom évvel ezelőtt zajlott Hatvan és Boldog között a csata, mely az 1849-es tavaszi hadjárat első jelentős hadi eseménye volt. Ebből az alkalomból tartottak a településeken megemlékezéseket. Boldogon felvonultak a katonai hagyományőrzők.

Kiss Balázs Levente

Hatvanban Gáspár András vezérőrnagy szobra előtt is tisztelegtek Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Albert Péter

– Emlékezni gyűltünk össze, de mégis ez a nap más, hiszen a szomszédunkban kirobbant véres háború meghatározza gondolatainkat – mondta el Horváth Richárd, Hatvan polgármestere a városi rendez­vényen. 

A városvezető ­hozzátette, bár az 1848–49-es és az 1956-os forradalmat eltiporták, a magyarság szabadságszeretetét nem tudták elfojtani. A hatvani csata emlékezete fontos, ez a város dicső napja. A győztes ütközet a reményt jelenti a nehéz helyzetekben is. Az ünnepségen megkoszorúzták a csata emlékművét a Kossuth téren. Ezután a városháza oldalán lévő Zygmund Milkowski emléktáblája előtt tisztelegtek. Utóbbi a XIX. század egyik legjelentősebb lengyel prózaírója és politikusa volt, aki abban a lengyel dandárban szolgált, melyet segítségül küldtek Gáspár András hadtestének megsegítésére. A megemlékezést a Radnóti téren folytatták, ott Gáspár Andrásnak, a csata vezénylő parancsnokának mellszobra előtt hajtottak fejet. 

Erős magyar honvédség kell a miniszter szerint - Boldog központjában Baffi István esperes áldotta meg és dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter leplezte le április 2-án az új emléktáblát. Ezen a napon ugyanis nemcsak az 1849-es tavaszi hadjárat hatvani csatájának 173. évfordulójára emlékeztek, hanem az 1960-as évektől a rendszerváltásig helyben állomásozó légvédelmi rádiótechnikai századra is. A honvédelmi miniszter elmondta, ahhoz, hogy erőt tudjon az ország felmutatni, valamint a békét és biztonságot meg tudjuk őrizni, kell az erős magyar honvédség. Az emlékműnél elhelyezték koszorúikat a tárcavezető mellett Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Boldog vezetői, s az említett légvédelmi dandár nyugalmazott alezredese is. A Millenniumi emlékparkból az emlékmű és emléktábla felavatása után a rendezvény a Balázs-tanyán folytatódott. Ott korhű ruhákban – ezúttal sortűzzel induló – hadgyakorlat keretében idézték fel a tavaszi hadjárat dicsőséges összecsapását. 

Hatvanban minden évben felidézik 1849. április 2. eseményeit ünnepi műsorral, felvonulással és a csata újrajátszásával. Most a rossz időjárás miatt elmaradtak a csatajelenetek, összecsapások, ezért idén csak koszorúzással tisztelegtek a városban. Boldogon is ünnepség volt, hiszen az egykori csata helyszíne e település és Hatvan között helyezkedik el. Itt felvonultak a lovas és gyalogsági hagyományőrzők. Laczkó Roland polgármester elmondta, hogy az 1849. május 21-ig tartó hadjárat történelmünk egyik legfényesebb időszaka volt. 

Kiemelte, hogy a szabadságharc a nép csatája volt. Részt vettek benne a nők is, akik gondoskodtak a sebesültekről és rendbe tették az egyenruhákat. A harc nem volt könnyű, de nagy áldozatok árán eredményeket hozott – húzta alá Laczkó Roland.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában